Skip to content Skip to footer

Srbija potencijalni lider u korišćenju solarnih resursa

Srbija se nalazi pred izazovima i mogućnostima korišćenja solarne energije, što je istakla Jovana Joksimović, pomoćnica ministarke rudarstva i energetike.

Ona naglašava da je iskorišćavanje solarnog potencijala ključno za osiguranje stabilnog snabdevanja električnom energijom, veće energetske samostalnosti i smanjenje emisije štetnih gasova.

Obnovljivi izvori energije, posebno sunčeva energija, postaju sve važniji za energetski sektor Srbije i regiona Zapadnog Balkana.

Joksimovićeva ističe da je solarna energija čist i pristupačan izvor koji može značajno doprineti smanjenju uvozne zavisnosti i emisije štetnih gasova.

U cilju povećanja kapaciteta solarne energije, Srbija sprovodi različite strategije, uključujući aukcije za tržišne premije, projekte Elektroprivrede Srbije i privatnog sektora.

 

 


Trenutno se gradi 1 GW samobalansiranih solarnih elektrana, što će doprineti energetskoj tranziciji zemlje.

Srbija radi na donošenju strateških dokumenata kao što su Integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu do 2030. godine i nova Strategija razvoja energetike do 2040. godine.

Ovi dokumenti postavljaju ciljeve za povećanje udela obnovljivih izvora energije, smanjenje emisije gasova, i povećanje energetske efikasnosti.

Ukupno, Srbija prepoznaje značaj solarnog potencijala i radi na implementaciji strategija koje će omogućiti efikasno korišćenje ove obnovljive energije u narednim godinama.

 

Vest preuzeta sa: https://greennews.rs/srbija-kao-potencijalni-lider-u-koriscenju-solarnih-resursa/

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.