Skip to content Skip to footer

Elektrane na obnovljive izvore u Kini premašile 50 odsto ukupnog kapaciteta

Snaga elektrana na obnovljive izvore u Kini dostigla je preko 1,45 teravata ili 50 procenata, a solarne i vetroelektrane zajedno čine 970 gigavata.

Kapacitet proizvodnje električne energije iznosio je na kraju novembra 2,85 teravata ili 13,6 odsto više nego godinu dana pre toga, prenela je državna agencija Xinhua, pozivajući se na Nacionalnu upravu za energetiku (NEA). Od toga je 1,45 teravata bilo na obnovljive izvore, što znači da su prvi put premašili polovinu – taj segment prevashodno čine vetroelektrane, solar, hidrocentrale i postrojenja na biomasu.

Taj prag je dostignut još pre kraja juna, kako izveštavaju domaći mediji, po istim zvaničnim podacima. Solarne elektrane su zajedno prošlog meseca imale 560 gigavata, što je godišnji rast od neverovatnih 49,9 odsto, piše u članku. U zemlji je bilo ukupno 410 gigavata u vetroelektranama  ili 17,6 procenata više nego na kraju novembra 2022. godine.

  

Međutim, NEA predviđa da će obnovljivi izvori u potrošnji struje u Kini ove godine učestvovati sa samo jednom trećinom i da će dostići tri petavat-sata. Ukupni udeo vetra i solara je nešto viši od 15 odsto, objavio je ranije Državni savet, najviše izvršno telo zemlje. Naime, iskorišćenost kapaciteta takvih postrojenja zavisi od meteoroloških uslova – solarni paneli proizvode struju samo pri jačem dnevnom svetlu.

Pomenuta medijska kuća je podsetila da se u Kini proizvodi 50 odsto opreme za vetroturbine kao i 80 procenata fotonaponskih modula.

Pre kraja novembra je puštena u rad prva faza, 45,16 gigavata, kompleksa elektrana na obnovljive izvore u pustinji Gobi i sličnim sušnim i rubnim područjima, otkrila je NEA. Osim toga je saopštila da su u izgradnji drugi i treći deo, čiji kapacitet zajedno iznosi više od 50 gigavata.

Vest preuzeta sa: https://balkangreenenergynews.com/rs/elektrane-na-obnovljive-izvore-u-kini-premasile-50-odsto-ukupnog-kapaciteta/


Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.