Skip to content Skip to footer

Od čega su napravljeni i kako rade solarni paneli?

Solarni paneli su tehnološko čudo modernog doba, koji omogućavaju pretvaranje sunčeve svetlosti u električnu energiju na održiv i ekološki prihvatljiv način. Ovi paneli igraju ključnu ulogu u smanjenju emisija štetnih plinova, zaštiti okoline i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva. U ovom tekstu, istražićemo od čega su solarni paneli napravljeni i kako ta iznenađujuća tehnologija radi.

Sastavni materijali solarnih panela:

Solarni paneli, često nazivani fotonaponskim ili PV panelima, izrađeni su od različitih materijala, u zavisnosti od vrste panela. Najčešće korišćeni tipovi solarnih panela uključuju monokristalne, polikristalne i tankoslojne panele. Svaki od ovih tipova koristi specifične materijale za pretvaranje sunčeve svetlosti u električnu energiju.

  1. Monokristalni paneli: Monokristalni paneli izrađeni su od silicijuma u obliku čistih monokristala. Ovi paneli su efikasni, ali i skuplji za proizvodnju.

  2. Polikristalni paneli: Polikristalni paneli koriste silicijum u obliku više manjih kristala. Oni su nešto manje efikasni od monokristalnih panela, ali su pristupačniji.

  3. Tankoslojni paneli: Ovi paneli koriste tanke slojeve različitih materijala kao što su amorfni silicijum, telurid kadmija i drugi. Oni su fleksibilni, lakši i obično jeftiniji za proizvodnju, ali imaju nižu efikasnost.

Kako solarni paneli rade

 

Solarni paneli funkcionišu putem procesa nazvanog fotonaponski efekat. Ovaj proces omogućava pretvaranje energije iz svetlosnih fotona u električnu energiju. Evo osnovnog postupka:

  1. Absorpcija svetlosti: Solarni paneli su prekriveni fotovoltačkim stanicama koje apsorbuju fotone iz sunčeve svetlosti.

  2. Generisanje elektrona: Kada fotoni pogode fotovoltačke stanice, oni oslobađaju elektrone iz atoma materijala u panelu.

  3. Stvaranje električnog toka: Oslobađeni elektroni stvaraju električni napon i protok elektrona kroz panel, stvarajući električnu energiju.

  4. Inverter: Proizvedeni električni napon je obično u obliku jednosmerne struje (DC), ali kućni uređaji koriste naizmeničnu struju (AC). Stoga se koristi uređaj nazvan inverter za pretvaranje DC u AC.

  5. Čuvanje i/ili distribucija: Električna energija može se koristiti za napajanje domaćinstava ili čuvati u baterijama za upotrebu tokom noći ili oblačnih dana.

Solarni paneli su ekološki prihvatljiv izvor energije jer ne proizvode štetne emisije i smanjuju potrebu za fosilnim gorivima. Osim toga, dugoročno smanjuju račune za električnu energiju i često donose povrat investicije kroz smanjenje troškova električne energije ili prodaju viška proizvedene energije nazad u električnu mrežu.

Uz stalni napredak u tehnologiji i pad cena solarnih panela, očekuje se da će solarna energija igrati još važniju ulogu u budućnosti kao održiv izvor energije za domove i industriju.

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.