Skip to content Skip to footer

U Srbiji samo četiri odsto pametnih brojila

Od ukupno 3,78 miliona brojila priključenih na distributivnu mrežu, tek četiri odsto čine pametna brojila ili oko 150.000. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović kaže da je plan da za 10 godina Srbija dostigne nivo od 80 odsto pametnih brojila na mreži.

Podsećamo da je prva faza zamene brojila u toku, da je za nju obezbeđeno 110 miliona evra iz donacije Evropske unije (EU), kao i da je ta zamena počela od najvećih gradova – Beograda i Novog Sada. Dodaje i da bi iz te donacije EU trebalo da se ugradi ukupno više od 400.000 digitalnih brojila, dok bi dodatna sredstva za nastavak zamene brojila trebalo da budu obezbeđena u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicionom bankom (EIB).

Ističemo da građani u ovom procesu neće imati nikakav trošak, već brojne koristi, jer će moći da prate svoju potrošnju i uoče kako mogu da štede energiju. S druge strane, dodala je, moći će daljinski da se uključuju i isključuju potrošači, kao i da se brže uoče kvarovi, što doprinosi efikasnijem radu distributivnog sistema.

Ulaganje u distributivnu mrežu važno je i zbog smanjenja gubitaka koji na godišnjem nivou srpski budžet koštaju pa i do nekoliko stotina miliona evra. Đedović je dodala da gubici na mreži sada u proseku iznose oko 11 odsto godišnje, što je visok nivo u poređenju sa EU, i da je cilj da se gubici smanje na oko osam odsto. 

 

Vest preuzeta sa: https://rs.bloombergadria.com/ostalo/opste/46714/u-srbiji-samo-cetiri-odsto-pametnih-brojila/news/

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.