Skip to content Skip to footer

EKSPANZIJA SOLARNIH ELEKTRANA U HERCEGOVINI

Energija iz obnovljivih izvora sunca, vetra, vode, trebala bi biti energija budućnosti. Hercegovina je po broju sunčanih dana odličan teren za korišćenje ovog prirodnog resursa, zbog čega je interesantna domaćim i stranim investitorima. Samo u ovoj godini na mrežu je priključeno 80 elektrana, a još 116 čeka puštanje u rad. Postavlja se pitanje isplativosti i održivosti ovih investicija.

Od početka priče o dobrobiti korišćenja sunčeve energije za dobijanje električne, i tek ponekog postrojenja solarnih panela, Hercegovina je, za nekoliko godina, stigla do brojke od 237 malih solarnih elektrana, ukupne instalisane snage oko 40 megavata. Na mreži će biti i veliki proizvođači, koji su od resornog ministarstva dobili koncesiju na deset ili više godina.

– Sigurno možemo govoriti o ekspanziji – rekao je sekretar Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske Aleksandar Jegdić.

 

Investitori su domaći privrednici ili fizička lica, kao i strane kompanije, koje u korišćenju sunčeve energije vide isplativu i sigurnu investiciju, koja brzo vraća uloženi novac. Neke računice kažu da se uloženo vrati za pet do sedam godina, a da preostalih deset do petnaest, koliko je životni vek panela, ide u profit.

Po novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije Vlada bi trebala da donese Program o korišćenju OIE kao i maksimalne količine električne energije koje ostvaruju pravo na podsticaj. Zeleni kilovati, kao poželjna energija, podliježu sistemu podsticanja iz naknada, koje plaćaju svi potrošači.

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/ekspanzija-solarnih-elektrana-u-hercegovini-u-ovoj-godini-na-mrezu-ih-prikljuceno-80/

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.