Skip to content Skip to footer

NEMAČKA BELEŽI DOBRE REZULTATE U RAZVOJU OBNOVLJIVE ENERGIJE

Nemačka beleži porast obnovljive energije, što potvrđuju i podaci da je kapacitet ovih izvora porastao za 17 gigavata, na ukupno 170, prenosi agencija dpa, što je za 12 odsto više nego u 2022. godini.

Najveći deo prošlogodišnjeg razvoja u obnovljivoj energije odnosi se na solarnu energiju i vetroturbine. Kapacitet solarne energije ipak prednjači, te je u pošloj godini došlo do dvostrukog povećanja u odnosu na 2022. godinu.

Do kraja 2023, instalisano je novih 14 gigavata solarnog kapaciteta, čime je Nemačka zauzela prvo mesto u razvoju ove energije u Evropskoj uniji. Govoreći o fotonaponskom ćelijama, reč je o više od milion novih.

  

Kako prenosi agencija dpa, u tome veliki deo čine takozvane balkonske elektrane, odnosno mali solarni uređaji. Njih je prošle godine prijavljeno 260.000, što je tri puta više nego 2022. Ipak, vrlo je verovatno da je broj takvih solarnih uređaja još i veći jer nisu svi registrovani.

Zahvaljujući takvim investicijama, ali i drugim, Nemačka je prošlo godine prvi put više od polovine električne energije dobila iz obnovljivih izvora.

Treba istaći i energiju vetra u 2023. godini, sa izgradnjom kapaciteta od 2,9 gigavata.

Tu je i biomasa, gde je, iako i dalje nizak nivo kapaciteta, ona udvostručena.

 

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/nemacka-belezi-dobre-rezultate-u-razvoju-obnovljive-energije/

 

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.