Skip to content Skip to footer

NASTAVLJA SE TREND IZ PRETHODNE GODINE – JANUAR 2024. NAJTOPLIJI DO SAD

Prethodna godina beležila je rekordne temperature, a takav trend nastavljen je i u 2024. godini kada je januar proglašen za najtopliji do sada, od kako se vrše merenja, objavila je Služba za klimatske promene Kopernikus (eng EU Copernicus Climate Change Service).

Merenja pokazuju da je ovo osmi mesec zaredom koji obara rekorde kao najtopliji za određeno doba godine. Takođe i temperature mora dostižu rekordno visoke nivoe, navodi se na sajtu Svetske meteorološke organizacije.

Preciznije, prosečna temperatura vazduha na površini je bila za 1,66 oC toplija u odnosu na prosečne u periodu od 1850. do 1900. godine. Treba istaći da ovo ne znači da je planeta premašila granicu od 1,5 oC iznad preindustrijskog doba koja je postavljena Pariskim sporazumom, zato što se on odnosi na dugoročno zagrevanje tokom više godina, a ne na mesečni ili jednogodišnji period.

Ovaj januar je bio za 0,70 oC topliji od prethodnog najtoplijeg januara, koji je zabeležen 2020. godine.

Svetska meteorološka organizacija već je iznela potvrdu da je 2023. godina bila najtoplija zabeležena godina do sada, a finalni izveštaj na ovu temu objaviće na Svetski dan meteorologije – 23. marta 2024. godine.

  

Kada je reč o temperaturi mora, prosečna globalna tokom januara za geografsku širinu od 60°S do 60°N, bila je 20,97 oC, čime je oboren rekord u odnosu na prethodni najtopliji januar. Naime, 2016. godina do sada je držala ovaj rekord, a januar 2024. godine oborio ga je za 0,26 oC.

Ovakvim rekordnim temperaturama pripisuju se uticaj ljudskih aktivnosti na klimatske promene, ali i usled El Ninja, o kojem je tokom prošle godine bilo dosta reči.

 

 

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/nastavlja-se-trend-iz-prethodne-godine-januar-2024-najtopliji-do-sad/

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.