Skip to content Skip to footer

EU nema nameru da ograniči uvoz solarnih panela iz Kine

Evropski proizvođači opreme za fotonaponske sisteme se muče da ostanu u poslu i optužuju Kinu za zloupotrebe u trgovinskoj politici. Međutim, Evropska komisija daje prioritet klimatskim ciljevima i uvođenju energije iz obnovljivih izvora i nema nameru da uvodi mere protiv dampinga solarnih panela. Asocijacija SolarPower Europe smatra da umesto da pribegava uvoznim restrikcijama, EU treba hitno da pojača podršku domaćoj industriji.

Evropska komesarka za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala Merejd Makginis složila se u obraćanju Evropskom parlamentu da je skok uvezenih količina fotonaponske opreme doveo do obaranja cena za više od 40 odsto. Ta situacija pogoduje građanima i instalaterima, ali je jasno da stvara izazove proizvođačima u Evropskoj uniji, kazala je.

Domaća industrija je više puta upozorila da uvoz kineskih solarnih panela ugrožava njen opstanak. Iako se očekivalo da Evropska komisija reaguje, Makginis je odbacila pozive na uvođenje mera protiv dampinga. Te mehanizme treba aktivirati samo kada su „u opštem interesu unije“, naglasila je.

EU treba da interveniše protiv dampinga samo kada je to u njenom opštem interesu, izjavila je evropska komesarka Merejd Makginis

Komesarka je dodala da vanredne mere u domenu trgovinske razmene treba „odvagati“ u odnosu na ciljeve energetske tranzicije, u ovom slučaju za solarnu energiju. Po njenom mišljenju, Evropskoj uniji je potreban pristup fotonaponskim panelima po povoljnim cenama.

Makginis je priznala da bi zavisnost od kineskog uvoza mogla da ojača. Više od 97 odsto solarnih panela instaliranih u EU dolazi iz inostranstva, a većina iz Kine, izjavila je.

Međutim, Evropska komisija razrađuje pravni okvir za zabranu uvoza opreme proizvedene u uslovima prisilnog rada. Dalje, dugoočekivani Zakon o industriji s neto nula emisija (NZIA), o kojem evroposlanici i predstavnici država članica dovršavaju pregovore, mogao bi da uvede kvotu domaće proizvodnje od preko 30 odsto. Predlog pritom sadrži mogućnost kažnjavanja izvoznika u 27-člani blok zemalja koji zloupotrebljavaju dominantni položaj na tržištu.

Ograničavanje uvoza bi moglo da prepolovi izgradnju fotonaponskih sistema

Evropski savet proizvođača solara (ESMC) je ponovio da se EU guši u količinama uskladištenih fotonaponskih panela. Trenutni višak je procenio na 70 do 85 gigavata.

Kineski proizvođači prodaju module po cenama ispod proizvodnih, tvrdi ova industrijska grupacija. ESMC je pozvao na osnivanje specijalnog fonda iz kojeg bi se pomagla kupoprodaja domaćih panela ukupne snage 800 megavata kao i drugih elemenata.

Preko je potrebna jača podrška, a i lakši pristup podsticajima, poručuje SolarPower Europe

Taj stav se podudara apelima asocijacije SolarPower Europe. Ona je zatražila od EU da za nabavku i aukcije uvede standarde za zaštitu životne sredine i sprečavanje štetnog uticaja na društvo.

„Evropski proizvođači solara se nalaze u različitoj klimi od one iz maja 2022, kada je objavljena Solarna strategija EU. Proizvođači idu u stečaj. Preko je potrebna jača podrška, a i lakši pristup podršci… Istorija je pokazala da trgovinske odbrambene mere nisu vratile proizvodnju na domaći teren i da su se vremenski poklopile sa dubokim padovima u domenu izgradnje solarnih pogona. Rezultati našeg modeliranja nagoveštavaju da takozvane mere zaštite solara mogu da ove godine izazovu pad od preko 30 procenata u instaliranju solara, a narednih godina da prepolove učinak“, izjavila je Valburga Hemetsberger, generalna direktorka organizacije SolarPower Europe.

 

 

Zajednički istraživački centar (JRC) Evropske komisije utvrdio je da su troškovi proizvodnje solarnih panela u Kini 35 odsto niži nego u Evropi.

Enel nastavlja s projektom proširenja svog pogona za solarne module

S druge strane, Enel je nedavno obezbedio paket od 560 miliona evra za finansiranje proširenja svoje fabrike solarnih panela 3Sun u Kataniji na Siciliji. Radovi su u toku. Zajmove su, uz podršku EU i italijanske vlade, odobrili Evropska investiciona banka i grupa domaćih kreditora koju predvodi UniCredit. EIB će možda ove godine odobriti još sredstava.

Štaviše, premijerka Đorđa Meloni je izjavila da će Enel Green Power za pomenuti projekat dobiti 90 miliona evra iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Kompanija namerava da novu liniju dovrši pre kraja godine i dostigne godišnji kapacitet of tri gigavata.

 

Vest preuzeta sa: https://balkangreenenergynews.com/rs/eu-nema-nameru-da-ogranici-uvoz-solarnih-panela-iz-kine/

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.