Skip to content Skip to footer

Evo kako zemlje Jugoistočne Evrope stoje u oblasti održive konkurentnosti

Skandinavske zemlje na čelu sa Švedskom ubedljivo su najbolje plasirane u Globalnom indeksu održive konkurentnosti, ali čak i one moraju još mnogo da rade do postizanja istinske održivosti u kombinaciji sa konkurentnošću. Autori izveštaja su pozvali na uvođenje globalnog klimatskog poreza. U Jugoistočnoj Evropi je najviše poena dobila Slovenija. Ona je pritom na prvom mestu u svetu po održivosti privrede.

Globalni indeks održive konkurentnosti uveden je 2012. godine. U izračunavanju se koristi 190 pokazatelja do kojih su došle međunarodne organizacije poput Ujedinjenih nacija, Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Vrednosti predstavljaju dostignuti procenat najboljeg mogućeg rezultata.

GSCI je zamišljen da bude alternativa bruto domaćem proizvodu, sa parametrima za pozitivne i negativne rizike specifične za svaku zemlju i sektori. Sastoji se od podindikatora koji pokrivaju prirodni kapital, efikasnost i intenzitet korišćenja resursa, socijalnu koheziju, intelektualni kapital, ekonomsku održivost i efikasnost upravljanja.

U novom godišnjem izdanju, prosek iznosi 43,7. Švedska je prva sa 59,6 poena, pa je jasno da su istinska održivost i konkurentnost daleko čak i za najnaprednije zemlje, poručili su autori izveštaja. Skandinavija je najbolje plasirani region. Svih pet zemalja se našlo među prvih šest mesta, a najgore stoje Afrika i Bliski istok. Sudan je na dnu lestvice, sa 32,7, a sledeći je Južni Sudan (33,1).

Japan je jedina neevropska zemlja u prvih dvadeset. Kina, na 30. mestu, prvi put je pretekla Sjedinjene Države (32). Kini je najjača strana intelektualni kapital, definisan kao sposobnost za uvećanje blagostanja i broja radnih mesta inovacijama i sektorima koji dodaju vrednost, ali loša je u prirodnom kapitalu i uštedi resursa. SAD su takođe posebno loše u efikasnosti upotrebe resursa, a i u društvenom kapitalu – zdravlju, bezbednosti, slobodi, jednakosti i zadovoljstvu kvalitetom života.

 

 


Što se tiče područja kojeg prati Balkan Green Energy News, Slovenija ima najveći učinak, 55,7, što je čini desetom na svetu! Još je jedino Hrvatska prešla više od pola puta ka postizanju potpune održive konkurentnosti i ima 52,9 bodova. Na svetskoj tabeli je 23. od 180 država. Po ukupnom skoru slede Albanija (49,8), Rumunija (49,4), Kipar (48), Grčka (47,9) Bugarska (47,9), Bosna i Hercegovina (46,4), Srbija (46,3) i Crna Gora (46,2).

Najmanje na Balkanu imaju Severna Makedonija i Turska, po 45,3, i 62. su odnosno 63. mestu.

Vest preuzeta sa: https://balkangreenenergynews.com/rs/evo-kako-zemlje-jugoistocne-evrope-stoje-u-oblasti-odrzive-konkurentnosti/

 

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.