Skip to content Skip to footer

SOLAREDGE – REŠENJE ZA BEZBEDNOST PV SISTEMA

obnovljivi izvori energije razvijaju se iz dana u dan. Sa sve većom upotrebom solarne energije, povećava se i odgovornost za obezbeđivanje tih sistema, s obzirom da se većina aktivnosti dešava pod visokim naponom, zbog čega naročito treba biti u pripravnosti kada su u pitnaju požari. Baš zbog toga, lokacije poput industrijskih postrojenja, skladišta raznih materijala, hemikalija, goriva i slično,  bezbednost moraju staviti kao prioritet.

Nedavno se kompanija All Energy & Architecture upravo iz ovih razloga obratila kompaniji SolarEdge kako bi, uz najbolju opremu, instalirala fotonaponski sistem na svom skladištu goriva u Italiji – terminalu Alkion. Tom prilikom preporučen je sistem 440 kV sa 16 SolarEdge (SE27.6K) trofaznih invertora i 785 SolarEdge (P600) optimizatora snage.

Usled činjenice da ovaj projekat zahteva smeštanje visokog napona pored velike količine lako zapaljivog goriva, neophodno je da ovi fotonaponski sistemi imaju najviši nivo bezbednosti. Iz ovog razloga, SolarEdge je pravi izbor za saradnike jer njihovi sistemi dolaze sa dve ugrađene funkcije – SafeDC i detekcija električnih lukova.

SafeDC je dizajniran da zaštiti instalatere i održavaoce sistema od strujnog udara. To postiže smanjenjem jednosmernog napona na 1V po modulu, čineći ih bezbednim za dodir kada je napajanje naizmeničnom strujom isključeno.

Detekcija električnih lukova tiče se prekida rada fotonaponskog sistema, ukoliko nastupi pojava električnog luka. Imajući u vidu da električni lukovi mogu lako da dovedu do požara, ovaj sistem detekcije predstavlja neophodnu funkciju za fotonaponske sisteme koji se instaliraju u blizini zapaljivih materijala. Iz kompanije All Energy & Architecture tvrde da je ovim sistemom omogućeno da se njihov posao obavlja u potpunom miru.

Kako se fotonaponska industrija širi, stroži bezbednosni standardi i propisi postaju sve učestaliji. Zbog toga, pored SafeDC i detekcije električnih lukova, SolarEdge ima još jedan proizvod koji je dizajniran da zaštiti vatrogasce. Nazvan SolarEdge Firefighter Gateway, ovaj proizvod omogućava automatsko gašenje sistema kao i očitavanje “real-time” voltaže – korisne funkcionalnosti pri hitnim slučajevima.

   

Razlike između tradicionalne i SolarEdge tehnologije

Sistem SolarEdge je, kako smo naveli, napravljen sa naprednim bezbednosnim funkcijama od samog početka, dok tradicionalni sistemi, iako efikasni kada se radi o samom konvertovanju energije, ipak zahtevaju dodatno poboljšavanje bezbednosnih standarda. 

SolarEdge sistem pobrinuo se za sigurnost zaposlenih, okruženja i na kraju same opreme zahvaljujući pomenutoj funkciji SafeDC koja je aktivna u svako doba. Konkretno, ukoliko postoji potreba da se sistem isključi ili kada se automatski isključuje, napon pada veoma nisko – jedan volt po modulu. Nizak napon nije opasan po ljude ukoliko dođe do kontakta, što znači da će strujni udar biti izbegnut. Pored toga, SolarEdge invertori imaju sposobnost da detektuju probleme kao što su električni lukovi — glavni uzrok požara u električnim sistemima. Kada otkriju takvu grešku, isključuju se kako bi sprečili bilo kakvu štetu, u skladu sa specifičnim bezbednosnim standardom poznatim kao UL1699B.

U slučaju tradicionalnih inverterskih sistema, ukoliko dođe do isključenja, ne znači da su svi delovi bezbedni za dodir,  jer je možda još uvek prisutan visoki napon u žicama sa kojima su paneli povezani. Da bi tradicionalni sistem ispunio standard koji obezbeđuje SolarEdge sistem, često se zahteva posebna oprema, što iziskuje dodatna finanasijska sredstva.

Iako je bezbednost broj jedan, postoji još jedna dobra strana SolarEdge tehnologije, a to je mogućnost uštede energije u vrednosti do 79.500 evra godišnje i godišnjih prinosa energije do 560.000 kVh što upravo obezbeđuju ponuđene performanse.

 

 

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/solaredge-resenje-za-bezbednost-pv-sistema-na-skladistu-goriva/

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.