Skip to content Skip to footer

INSTALIRANI SOLARNI PANELI NA DVE BEOGRADSKE ŠKOLE

Na krovovima dva javna objekta, Škole za dizajn tekstila i OŠ ,,Branko Radičević“ na Novom Beogradu, postavljene su male solarne fotonaponske elektrane.

I jedna i druga elektrana završene su i puštene u probni rad, prema izveštaju Sekretarijata za energetiku.

U toku probnog rada, elektrane će biti testirane i povezane s daljinskim upravljanjem kako bi se osigurao pravilan rad pod različitim opterećenjima.

Fotonaponska elektrana u OŠ ,,Branko Radičević“ sada ima instalisanu snagu od 130 kW, dok je Škola za dizajn tekstila dobila elektranu snage 90 kW, navodi se na sajtu Grada Beograda.

 


Očekuje se da će ove škole smanjiti potrošnju električne energije za oko 70 odsto u poređenju sa dosadašnjim preuzimanjem iz elektroenergetskog sistema Srbije. Elektrane su dizajnirane tako da škole mogu odmah koristiti proizvedenu električnu energiju, a ako dođe do viška, mogu ga isporučiti elektroenergetskom sistemu Srbije.

Solarna fotonaponska elektrana pretvara sunčevu energiju direktno u električnu energiju koristeći fotonaponske ćelije, što nakon instalicije umanjuje račune pomenutim javnim objektima i obezbeđuje energetsku stabilnost na duge staze.

Ovaj projekat je značajan i zbog promovisanja održive energije, omogućava školama značajne uštede i širi i među učenicima ekološku svest.

 

 

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/instalirani-solarni-paneli-na-dve-beogradske-skole/

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.