Skip to content Skip to footer

Portugal ostvario rekord: 95% električne energije iz obnovljivih izvora

Nedavni porast proizvodnje obnovljive energije u Portugalu privukao je globalnu pažnju, sa zadivljujućih 95% električne energije zemlje dobijene iz obnovljivih izvora u aprilu, što predstavlja istorijski preokret u njenom putovanju ka čistoj energiji.

Ovaj izvanredan uspeh odražava čvrstu posvećenost Portugalije dekarbonizaciji, što se vidi i iz značajnog napretka od 2005. godine, kada su obnovljivi izvori činili svega 27% njenog energetskog miksa.

Na čelu ovog pokreta su vetar i hidroelektrična energija, sa udelom od 30% i 48% u energetskom miksu, redom.

Iako solarna energija trenutno čini manji deo, sa 7%, njen brz rast je neosporan, sa aprilom kao rekordnim mesecom kada je doprinela sa 10.5% ukupne potrošnje.

Portugalsko vođstvo u oblasti čiste energije proističe iz sveobuhvatnog pristupa koji uključuje ukidanje termoelektrana na ugaljproširenje kapaciteta hidroelektrana i sprovođenje aukcija za obnovljive izvore energije radi podsticanja razvoja zelenih infrastruktura.


 

Iako su postignuti značajni rezultati, izazovi postoje, posebno u nadmašivanju prethodnih vrhunaca proizvodnje energije iz vetra.

Nacionalni energetski i klimatski plan Portugala predviđa udvostručenje kapaciteta vetra do 2030. godine, što naglašava Portugalijinu posvećenost proširenju obnovljivih izvora energije.

Dok fosilna goriva gube na značaju širom sveta, uspeh Portugala služi kao inspiracija, pokazujući izvodljivost tranzicije ka budućnosti koja se oslanja na obnovljive izvore energije i nudeći neprocenjive lekcije zemljama koje prolaze kroz složene procese energetske tranzicije.

 

 

Vest preuzeta sa: https://greennews.rs/portugal-ostvario-rekord-95-elektricne-energije-iz-obnovljivih-izvora/

 

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.