Skip to content Skip to footer

INVESTICIJE U OIE I EKONOMSKI RAST IDU ZAJEDNO

U 2023. godini, čista energija je igrala ključnu ulogu u globalnoj ekonomijii s obzirom da je donela ulaganja od oko 200 milijardi dolara, što je predstavljalo porast od 75 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ova sredstva dovela su do toga da proizvodnja čistih tehnologija doprinese sa četiri odsto rasta globalnog BDP-a i skoro 10 odsto rasta globalnih investicija. 

Investicije u solarne panele su bile više nego udvostručene, i iznosile su oko 80 milijardi dolara. Pored solara, proizvodnja baterija porasla je za oko 60 odsto, i 2023. godine iznosila je preko 100 milijardi dolara. 

Dve trećine novih kapaciteta dodatih globalnom elektroenergetskom sistemu u 2023. godini poteklo je iz čistih izvora energije. 

Prošle godine je preko 40 odsto investicija bilo usmereno na objekte koji bi trebali početi sa radom ove godine a gotovo 70 odsto tih investicija bilo je usmereno na proizvodnju baterija.

Kada su u pitanju baterije, njihova proizvodnja je takođe imala rekordnu godinu, jer je iznosila više od 800 gigavat/sati,  što je u odnosu na godinu ranije porast od 45 odsto, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energiju.

Na nivou velikih ekonomija, u SAD-u, Evropskoj uniji, Kini i Indiji, čista energija je doprinela rastu BDP-a. To je delimično podstaknuto i regulativama koje se sprovode u nekim od zemalja – primera radi Zakon o smanjenju inflacije u SAD-u, ili paket Fit for 55 u Evropi. Paket Fit for 55 predstavlja mapu puta Evropske unije za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 55 odsto do 2030. godine u poređenju sa nivoom iz 1990. godine zbog čega su investicije u čistu energiju neizostavni prateći deo koji donosi paket. S druge strane, Zakon donet u SAD-u 2022. godine to čini kroz finansijske podsticaje kao što su poreski krediti, kako bi privatni sektor bio motivisan za ulaganja.

Kina je zabeležila rast od pet odsto u BDP-u. Najveći deo rasta dolazio je od ulaganja u kapacitete čiste energije, dok je prodaja opreme, posebno električnih vozila, takođe bila značajan pokretač. Tri četvrtine investicija potekle su iz ove zemlje, što je zapravo i pad u odnosu na 2022. godinu. Uzrok ovome jeste što su investicije u drugim regionima porasle, naročito kada su u pitanju baterije, zbog čega su tehnologije čiste energije i u drugim zemljama bile udeo u porastu BDP-a. 

Uz 36 miliona ljudi zaposlenih u lancima snabdevanja čistom energijom, jasno je da sektor čiste energije već jeste, mada će biti još značajniji u ekonomskom razvoju.

 

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/investicije-u-oie-i-ekonomski-rast-idu-zajedno/

 

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.