Skip to content Skip to footer

Sve veći broj prozjumera u Srbiji

Trend zelene energetike nastavlja se u Evropi, ali i u Srbiji, čija je strategija razvoja energetike postavila ambiciozne ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

Srbija se već 10 godina bavi ovom temom, iz godine u godinu na sve višem nivou, i sa sve višim ciljevima. Od 2015. godine do danas izgradnjom sedam vetroelektrana ukupnog kapaciteta 398 MW, napravila je jedan od velikih koraka. Srbija je pokazala odlučnost da nastavi sa ranije započetim trendom, usvajanjem novog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije u martu 2021. godine.

Ovakve političke inicijative već daju rezultate. Broj prozjumera, potrošača koji proizvode električnu energiju, u Srbiji se povećao. Instalisana snaga prozjumera je skočila sa 13 MW u aprilu do impresivnih 37 MW u novembru. U evidenciji Elektrodistribucije Srbije sada je preko 2.300 prozjumera, uključujući domaćinstva, pravna lica, a nedavno i stambene zajednice, navodi OIE Srbija.

Domaćinstva sada čine značajan deo sa 14,4 MW instalisane snage, dok pravna lica imaju veći deo sa 22,4 MW. Najznačajniji pojedinačni prozjumer je kompanija Toyo Tires sa instalacijom od 7,5 MW. Štaviše, stambene zajednice takođe počinju da se uključuju, sa prvim priključenjem u Pančevu i nedavno u Subotici.

 

 

Ova promena ukazuje na rastuću svest i prihvatanje obnovljive energije u Srbiji, dok se zemlja priprema za donošenje novog Integrisanog energetskog i klimatskog plana koji će postaviti nove ciljeve za 2030. godinu.

 

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/sve-veci-broj-prozjumera-u-srbiji/

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.