Skip to content Skip to footer

ITALIJA BI MOGLA DA DOBIJE PLUTAJUĆU HIBRIDNU ELEKTRANU

Pre dve godine, u Italiji je u rad puštena morska vetroelektrana, što je bilo značajno jer je to prvi takav projekat na Mediteranu.

Danas je u Italiji, preciznije Tarantskom zalivu, u planu izgradnja velike plutajuće hibridne elektrane za proizvodnju. Reč je o proizvodnji električne energije iz dva obnovljiva izvora – vetar i sunce.

Govoreći o kapacitetu ove hibridne elektrane, solarni deo elektrane imaće instalisanu snagu od 120 MW, a 28 vetroturbina imaće još 420 MW, što ukupno čini 540 MW, prenose italijanski mediji.

 

 

Kako se navodi, plutajuća hibridna elektrana trebalo bi da bude puštena u rad 2028. godine, a procene su da će na godišnjem nivou proizvoditi više od 160 GWh.

Nakon dešavanja koja su pogodila gotovo čitavu planetu, kao što su kriza izazvana pandemijom COVID-19 i dešavanja u Ukrajini, Italija je sačinila plan oporavka i otpornosti, koji je poslednji put ažuriran 8. decembra 2023. godine. Jedna od mera jeste i pojednostavljanje postupka izdavanja dozvola za izgradnju obnovljivih izvora energije, čime je ova zemlja pokazuje svoje napore u povećanju kapaciteta čiste energije.

Treba podsetiti da je Italija zauzela treće mesto, kada je reč o najuspešnijim solarnim tržištima u Evropskoj uniji u 2023. godini, sa instalisanih novih 4,9 GW. Štaviše, to je jedno od najbrže rastućih tržišta EU, što pokazuje i podatak da je u odnosu na 2022. godinu ostvarila gotovo duplo bolji uspeh.

Pored solarne i energije vetra, glavni izvori obnovljive energije u Italiji su i geotermalna i hidroenergija.

 

 

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/italija-bi-mogla-da-dobije-plutajucu-hibridnu-elektranu/

 

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.