Skip to content Skip to footer

Kako uštedeti električnu energiju?

Prosečna cena električne energije za nešto više od godinu dana, ukupno je povećana za 34,2%. Struja je poskupela četiri puta od septembra 2022. godine, a nova poskupljenja se očekuju već u maju 2024. godine i to za dodatnih 8%.  

Dakle, ako ste primetili da vam račun za komunalije raste nesrazmerno rastu plate u Srbiji, niste jedini.
Na primer, ukoliko prosečno domaćinstvo mesečno izdvaja 5000 dinara za struju, uštedom električne energije ono će izdvajati 2480 dinara u proseku ukoliko primerni neku od mera štednje.  Priprema doma jedna je od prvih stavki koje je potrebno uraditi.

  
  • Pregledajte svoju trenutnu potrošnju energije. Svoje potrebe prilagodite dobu dana kada je struja jeftinija i to aktivnosti kao što su pranje veša, puštanje mašine za pranje sudova ili pak, punjenje električnog vozila U većini gradova Srbije, jeftinija električna energija je posle 23h ili 24h.
  • Identifikujte probleme sa curenjem vazduha i potrebe za izolacijom. Pozovite stručnjaka koji će obaviti detaljan pregled stolarije i prostora, a zatim napisati detaljan izveštaj šta je potrebno vašem domu u nivou vaših prihoda. Možete se kvalifikovati i za subvencije za energetsku efikasnost koje daje država.

     

  • Instalirajte proizvode za uštedu energije, kao što su LED sijalice, tuš glave sa malim protokom, pametni termostati i pametne trake za napajanje. Zamena običnih sijalica energetski efikasnim verzijama može vam pomoći da uštedite energiju i novac. LED sijalice koštaju malo više, ali troše najmanje 90% manje energije i traju 25 puta duže.

     

  • Kada isključite uređaj — poput aparata za kafu, punjača za pametne uređaje, konzole ili televizora — on može nastaviti da crpi struju ako ostane priključen u utičnicu. Zato koristite pametne utikače koji će sami prepoznati kada uređaj više ne koristite, te će isključiti dalje napajanje.
  • Instalirajte solarne panele – Korišćenje solarne energije za napajanje vašeg doma može vam pomoći da smanjite račun za struju skoro na 0 dinara. A ako vaš sistem proizvodi više energije nego što koristi vaš dom, možda ćete moći da prodate višak energije nazad komunalnom preduzeću, odnosno možete postati prozjumer. Pirke Solar radi po sistemu ključ u ruke, što znači da preuzima sve korake od instalacije do pripremanja dokumentacije za prozjumer ugovor. Počnite sa štednjom još danas, popunjavanjem upitnika .

Uz ove korake, možete značajno smanjiti svoj račun za struju i doprineti očuvanju životne sredine. Ne zaboravite da se redovno informišete o novim tehnologijama i programima podrške energetskoj efikasnosti koje možda nudi vaša lokalna zajednica ili država

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.