Skip to content Skip to footer

Srbija se pokazala kao najbolja u najnovijem izveštaju Energetske zajednice

Srbija se u Godišnjem izveštaju o implementaciji Sekretarijata Energetske zajednice pokazala kao ugovorna strana koja je najviše napredovala, a slede je Crna Gora i Ukrajina. U Izveštaju se ističe da tri reči definišu 2023: solidarnost, integracija i tranzicija.

Solidarnost, jer Energetska zajednica i dalje čvrsto stoji iza svoje najveće članice, Ukrajine; integracija, jer Energetska zajednica konačno ispunjava svoje prvobitno obećanje: da stvori istinsko energetsko tržište sa EU; i tranzicija jer Energetska zajednica ispunjava ciljeve sadržane u Mapi puta za dekarbonizaciju iz 2021, naglasio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Godišnji izveštaj o implementaciji koji prati učinak ugovornih strana u primeni pravne tekovine Energetske zajednice u periodu od novembra 2022. do oktobra 2023. objavljen je uoči Ministarskog saveta, koji će se održati u Beču u četvrtak 14. decembra.

Srbija je lider u oblasti dekarbonizacije

Photo: Energetska zajednica

Srbija je napredovala zahvaljujući izmenama Zakona o energetici koje su stvorile uslove za razdvajanje delatnosti operatora prenosnog sistema električne energije i gasa, saopštio je Sekretarijat i dodao da je zemlja takođe vodeća u aktivnostima za dekarbonizacije u poslednjih godinu dana.

Crna Gora, šampion u nekoliko prethodnih izveštaja, napredovala je skromno, ali je zadržala svoju visoku poziciju na listi najboljih reformatora.

Među dostignućima Srbije, Sekretarijat je istakao dostavljanje Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) u propisanom roku i usvajanje dugoročnih strategija za niskougljenični razvoj i renoviranje zgrada. Zemlja je, takođe, izmenila Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i sprovela prve aukcije za projekte obnovljive energije. 

Nova struktura izveštaja

Da bi se naglasio prelazak na Paket čiste energije i sve veći fokus Energetske zajednice na napore za dekarbonizaciju, Izveštaj za 2023. ima drugačiju strukturu.

Analiza dostignuća ugovornih strana sada sadrži sledeće oblasti: Tržišta i integracija, Dekarbonizacija energetskog sektora, Obezbeđivanje energetske bezbednosti, Poboljšanje životne sredine i učinak vlasti.

Prema rečima zamenika direktora Dirka Bušlea, integracija sa EU nužno znači prihvatanje Evropskog zelenog dogovora. On je istakao da su reforme uzele maha u ugovornim stranama.

U Izveštaju se ističe da tokom prerhodnih godinu dana nijedna ugovorna strana nije poboljšala svoju ukupnu ocenu implementacije.

Između ostalih faktora, relativne promene u implementaciji ugovornih strana u odnosu na prošlu godinu mogu se pripisati stupanju na snagu delova Paketa čiste energije krajem 2022, naveo je Sekretarijat.

Predstojeći izazov transponovanja i implementacije Paketa za integraciju električne energije odraziće se, kako se dodaje, na procenu uspešnosti ugovornih strana u narednom Izveštaju.

Paket bi trebalo da bude transponovan do 1. januara 2024. godine.

 

Vest preuzeta sa: https://balkangreenenergynews.com/rs/srbija-se-pokazala-kao-najbolja-u-najnovijem-izvestaju-energetske-zajednice/

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.