Skip to content Skip to footer

KOLIKO JE OBNOVLJIVA ENERGIJA DOPRINELA REKORDNOM SMANJENJU EMISIJA U OKVIRU EU ETS

Emisije u okviru Sistema za trgovinu emisijama EU (EU ETS), u prošloj godini zabeležile su najveće smanjenje od 2005. godine, kada je ETS i pokrenut. Prema podacima Evropske komisije, glavni doprinos dao je energetski sektor u okviru kojeg je ostvaren značajan napredak prema dekarbonizaciji.

Države članice Evropske unije, u aprilu ove godine objavile su informacije koje su pokazale da je došlo do smanjenja emisija od 15,5 odsto u 2023, u poređenju sa nivoima iz 2022. godine. Kada se u obzir uzme početak, rezultat je da su emisije ETS-a u ovom trenutku za preko 45 odsto ispod nivoa u odnosu na 2005. godinu.

Sadašnji trend smanjenja ukazuje na dobar put da se ostvari postavljen cilj za 2030. godinu – smanjenje od 62 odsto.

Treba istaći da je u energetskom sektoru ovakvo smanjenje ostvareno zbog značajnog povećanja udela obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije, a ujedno smanjenja upotrebe uglja i gasa. Prvenstveno se misli na energiju vetra i sunca.

Pored ova dva obnovljiva izvora, svoj doprinos dale su i hidro i nuklearna energija, mada značajno manji.

Kada je reč o drugim sektorima, energetski intenzivni industrijski sektori smanjili su emisije za oko sedam odsto, dok je vazduhoplovstvo smanjilo za oko 10 odsto u odnosu na 2022. godinu. U industrijskom sektoru rezultat je postignut uglavnom usled smanjene proizvodnje, a ujedno uz povećanje njene efikasnosti, što je vidljivo kod proizvodnje cementa, gvožđa i čelika.

 

 

Prisećanja radi, EU ETS ima za cilj da smanji emisije gasova staklene bašte. To se postiže tako što kompanije koje se nalaze u sektorima koji su obuhvaćeni Sistemom trgovina emisijama, dobijaju određena ograničenja u pogledu koliko emisija mogu da emituju. Kroz godine, granica dozvoljenih emisija se smanjuje, sve dok se ne bude postigao postavljeni cilj.

Kako bi se kompanije motivisale, postoji važan deo – trgovina emisijama. Naime, ukoliko jedna kompanija smanji svoje emisije, odnosno ne dostigne dozvoljenu granicu, ostatak može da proda drugoj kompaniji kojoj su potrebne.

Obnovlji izvori energije svoj uspeh pokazale su i izvan EU ETS-a, te su u 2023. godini globalno činili 86 odsto svih novih energetskih postrojenja, podaci su koje je iznela Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

 

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/eu-koliko-je-obnovljiva-energija-doprinela-rekordnom-smanjenju-emisija-u-okviru-eu-ets/

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.