Skip to content Skip to footer

Koliko struje u proseku troše električni automobili?

Prosečno električno vozilo potroši oko 394 kWh mesečno, a objašnjeno je i kako su došli do ovog proračuna.

Sva električna vozila imaju velike baterije koje daju snagu motorima, a količina električne energije koja se skladišti u ovim baterijama isto je kao i kada gledamo koliko kapaciteta ima rezervoar nekog “tradicionalnog” automobila.

Moderni sistemi baterija variraju po kapacitetima, pa samim tim daju i različite domete automobilima kada su potpuno napunjeni.

  

Baterije u savremenim EV mogu trošiti od 30 kWh u malim modelima kao što je Mini Cooper SE, pa do više od 200 kWh u “teškašima” kao što je GMC Hummer EV. Međutim, kapacitet baterije nije jedino što nam je neophodno da znamo.

Efikasnost električnih vozila se mora računati kada se uzme u obzir i pređena udaljenost, pa tako za tradicionalna vozila računamo npr. “6 litara na 100 kilometara”, a za EV se to izražava kroz, recimo, “50 kWh na 100 kilometara”, pa tako moramo gledati i kalkulacije.

U obzir su uzeti statistički podaci iz SAD, pa su uz pomoć podataka o broju kilometara koje pređe prosečan vozač mesečno, uračunavajući efikasna i neefikasna EV, došli do toga da je prosečno EV potroši 0.35 kWh za jednu milju (oko 1,.6 kilometara), što znači 394 kWh mesečno.

 

Vest preuzeta sa: https://greennews.rs/koliko-struje-u-proseku-trose-elektricni-automobili/

 

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.