Skip to content Skip to footer

Na putu ka trostrukom cilju: Energija obnovljivih izvora doseže novi vrhunac

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) izveštava o značajnom porastu globalnog kapaciteta obnovljive energije u 2023. godini, približavajući ostvarivanje cilja utvrđenog na COP28 – udvostručenja kapaciteta obnovljive energije.

Vođeni od strane Kine, Evrope, SAD-a i Brazila, širom sveta dodato je gotovo 510 gigavata, što predstavlja povećanje od 50% u odnosu na 2022.

Međutim, IEA ističe potrebu za daljim naporima kako bi se ostvario cilj postavljen na COP28, naglašavajući prepreke poput povećanja investicija u zemljama u razvoju.

U međuvremenu, Svetski ekonomski forum objavljuje izveštaj koji sadrži okvir i 10 ključnih pitanja za pravedan i ravnomeran energetski prelaz, sa naglaskom na jednakost i inkluzivnost.

U drugim vestima iz oblasti energetike, Evropska unija proslavlja 60-godišnje najniže emisije CO2 iz fosilnih goriva, dok Indija razmatra uvozne takse za električne automobile.

Investitori u Evropi nameravaju da prikupe 500 miliona evra za fond sirovina za baterije, ali postoje zabrinutosti jer IEA predviđa udvostručenje potrošnje električne energije u centrima za podatke do 2026. godine.

 

Dodatno, vlada Velike Britanije istražuje planove za izgradnju nove nuklearne elektrane velikog kapaciteta, dok američke LNG postrojenja za izvoz beleže pad protoka prirodnog gasa zbog arktičkog mraza.

Na 53. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma, rasprave se fokusiraju na mobilizaciju finansiranja za dekarbonizaciju i pokretanje inicijativa poput Mreže za mobilizaciju čistih energetskih investicija za globalni jug.

Dok 2024. godina odmiče, zainteresovane strane se suočavaju sa ključnom potrebom za održivim investicijama usred eskalirajuće klimatske krize, što ističe Gaj Grejndžer, globalni direktor za usluge održivosti i ESG za JLL.

Predstojeća godina obećava da će biti prelomna za unapređenje rešenja za čistu energiju i ublažavanje ekoloških izazova širom sveta.

 

Vest preuzeta sa: https://greennews.rs/na-putu-ka-trostrukom-cilju-energija-obnovljivih-izvora-doseze-novi-vrhunac/


 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.