Skip to content Skip to footer

NAUČNICI NAPRAVILI SAVITLJIVE I VODOOTPORNE SOLARNE ĆELIJE

Sunce je neiscrpan izvor energije koji već dugo inspiriše naučnike da unapređuju tehnologiju solarnih ćelija kako bi one stekle što širu primenu.

Odnedavno imamo plutajuće solarne elektrane, providne solarne panele, koje ćemo koristiti umesto prozora, a naučnike okupira i ideja solarnih ćelija utkanih u garderobu.

Zbog toga su istraživači iz japanske Nacionalne agencije za istraživanje i razvoj RIKEN, u saradnji sa istraživačima sa Univerziteta u Tokiju i Univerziteta nauke i tehnologije Huazhong u Kini, razvili fotonaponski film koji je i vodootporan i fleksibilan, omogućavajući spoj solarne tehnologije i proizvodnju odeće. Na taj način moći ćemo da napajamo male nosive uređaje bez upotrebe baterija kao što su medicinski uređaji ili pametni satovi, saopštila je agencija RIKEN.

 

 


Kako stoji u naučnom radu, objavljenom u Nature Communications, cilj istraživanja bio pronalazak solarnih ćelija koje pravilno funkcionišu čak i kada se okvase – po kiši i nakon pranja.

Međutim, bilo je teško postići hidroizolaciju solarnih ćelija bez upotrebe dodatnih zaštitnih slojeva fotonaponskog filma koji umanjuju fleksibilnost.

Fotonaponski filmovi su obično napravljeni od nekoliko slojeva, ali su istraživači ovoga puta primenili proces termičkog žarenja pri čemu su film izložili temperaturi od 85 stepeni Celzijusa tokom 24 časa. Rezultat je bio fotonaponski film debljine samo tri mikrometra, stoji u pomenutom saopštenju.

Prvi testovi novog fotonaponskog filma daju ohrabrujuće rezultate – nakon što su ga istraživači potopili u vodu na četiri sata, solarne ćelije zadržale su 89 odsto svojih početnih performansi, a kada su ga podvrgli istezanju za 30 odsto, film je i dalje bio 96 odsto funkcionalan.

Nove solarne ćelije “preživele” su čak i ciklus mašine za pranje veša, što nikada ranije nije postignuto, sa ponosom ističu istraživači.

 

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/naucnici-napravili-savitljive-i-vodootporne-solarne-celije/

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.