Skip to content Skip to footer

Od novembra skuplja struja: Kako da uštedimo na računima?

U Srbiji se na struju greje između 15 i 20 odsto građana. Od novembra struja će biti skuplja, ali EPS će davati popuste za štednju i do 50 odsto. Situacija i sa strujom i sa gasom je stabilna, i kod nas, i u Evropi, kažu stručnjaci.

Prema rečima stručnjaka za energetiku Željka Markovića, na evropskom tržištu situacija sa strujom i gasom je stabilna.

Kako je istakao, struje ima dovoljno ali je došlo je do malog rasta cena u prethodnih 15 dana, tako da se trenutno na tržištu cena električne energije kreće od 140 do 145 evra po megavat-satu. Prvi kvartal sledeće godine, od januara do marta, prodaje se po 175 evra po megavat-satu.

I situacija sa gasom je stabilna, a ugovori se kreću od 56 do 58 evra po megavat-satu.

“To je više nego što je bilo na početku meseca. Kreće zimski period, pa malo i cene reaguju, odnosno rastu”, kazao je on.

 

U Srbiji se na struju greje između 15 do 20 odsto građana. Od novembra struja će biti skuplja, ali istovremeno EPS će davati popuste za štednju. Umanjenje računa može biti i do 50 odsto.

Marković kaže da su saveti uvek su isti. Prvo da budemo racionalni u potrošnji električne energije, da je koristimo onda kad nam treba, da je ne rasipamo, a naravno ukoliko smo u mogućnosti i da smanjujemo potrošnju zamenom uređaja za energetski efikasnije uređaje.

U tom slučaju, kako kaže, primena svih tih mera bi trebalo da se odrazi na račun.

Vest preuzeta sa : https://euractiv.mondo.rs/energetika/a4338/Kako-da-ustedimo-na-racunima-za-struju.html

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.