Skip to content Skip to footer

INDIJA TREĆA U SVETU PO PROIZVODNJI SOLARNE ENERGIJE

Indija se popela na treće mesto na svetskoj rang listi proizvodnje solarne energije, odmah iza Kine na prvom i SAD-a na drugom mestu.

Rast proizvodnje solarne energije u Indiji 2023. godine činio je čak 5,9 odsto globalnog rasta solarnih kapaciteta, stoji u najnovijem globalnom pregledu električne energije za 80 zemalja koju je objavio analitički centar Ember.

Kada je reč o novim energetskim kapacitetima u Indiji u ovoj godini, Institut za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA) objavio je izveštaj za prvi kvartal 2024.

Prema izveštaju POWERup, Indija je dopunila svoj energetski miks sa rekordnih 13.669 megavata u periodu od januara do marta ove godine, a obnovljivi izvori energije činili su čak 71,5 odsto svih novih kapaciteta.

Među obnovljivim izvorima energije dominirale su solarne elektrane sa 62,1 odsto novih energetskih kapaciteta, odnosno 8495 MW.

Energija vetra činila je 8,4 odsto dodatih kapaciteta u prvom kvartalu 2024. godine, a zemlja je proširila i svoje nuklearne kapacitete za 700 MW.

Ulaganja u obnovljive izvore energije opala su za 58,9 odsto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, ali Indijska Vlada najavljuje da će sektor OIE privući investicije u vrednosti od oko 16,5 milijardi dolara.

Indija namerava da svake godine doda novih 40,7 GW obnovljive i nuklearne energije kako bi do 2030. godine ostvarila 500 GW nefosilnih kapaciteta.

Zemlja se još uvek u velikoj meri oslanja na fosilna goriva rangirajući se kao treći najveći svetski emiter gasova staklene bašte poreklom iz energetskog sektora.

Iako su i kapaciteti uglja zabeležili porast i u prvom kvartalu 2024. godine, ukupan udeo uglja u energetskom miksu Indije po prvi put je pao ispod 50 odsto. Vlada Indije namerava da održi ovaj trend kako i u 2030. godini proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva ne bi prelazila 50 odsto.

 

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/indija-treca-u-svetu-po-proizvodnji-solarne-energije/

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.