Skip to content Skip to footer

Da li znate koji uređaj “jede” struju u vašem domu?

Uređaj koji se smatra “energetskim vampirom” je onaj koji kontinuirano koristi energiju, čak i kada je isključen, ali je i dalje priključen na električni sistem u domu.

Na takve aparate vam, verovali ili ne, odlazi čak četvrtina potrošene energije u stanu/kući, što svakako značajno utiče na iznos na računu, koji plaćate na kraju meseca.

Generalno bi sve ove uređaje trebalo isključivati iz struje – televizore, kablovske prijemnike, konzole za video-igrice, klima uređaje, laptopove… Ali, bojler je šampion među “vampirima”.

Samo jedan minut “negašenja” vode dok koristite sapun, godišnje vas košta više nego potrošnja mašine za veš, mašine za sušenje, mašine za pranje sudova, fena i pegle zajedno.

Uzećemo za primer protočni bojler od 18 kw/h, koji, za razliku od klasičnih bojlera nema kazan i troši struju samo kada ga uključite, tj, kada pustite da teče topla voda.

Ukoliko uzmemo u obzir da sapunanje traje oko minut (a često mnogima traje i duže), jedna četvoročlana porodica koja se tušira jednom u toku dana, ukoliko isključi dotok vode u tim trenucima, uštedeće tog dana 4 x 0,3 KW/h, dakle – 1,2 KW/h dnevno.

Na mesečnom nivou to je oko 36 kW, a na godišnjem nivou čak – 438 KW/h. Kada je reč o klasičnim bojlerima, ušteda je još veća.

Ukoliko imate klasični bojler (a takvih je više od 90% korisnika u Srbiji), ovu matematiku možete uvećati za još najmanje 30%, što je oko neverovatnih 850 KW/h godišnje.

Kako uštedeti struju, bez smanjivanja broja tužiranja u toku dana, bez skraćivanja dužine tuširanja i bez gašenja bojlera?


Popunite upitnik na našem sajtu, ugradite solarne panele i počnite da štedite struju čitavog domaćinstva još danas. 

Vest preuzeta sa: https://greennews.rs/uredaj-koji-jede-struju-u-vasem-domu-da-li-znate-o-kom-je-rec/

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.