Skip to content Skip to footer

Električna energija u Srbiji od prošle jeseni poskupela 34,2 odsto

Prosečna cena električne energije za domaćinstva u Srbiji, za nešto više od godinu dana, računajući i najnovije poskupljenje od srede 1. novembra, za osam odsto, ukupno je povećana 34,2 odsto. Struja je poskupela četiri puta od septembra 2022. godine do novembra 2023, a Vlada Srbije je Međunarodnom monetarnom fondu obećala još jednu promenu cenovnika i to od 1. maja 2024. godine za dodatnih osam odsto.

Četiri poskupljenja u roku od 14 meseci u Srbiji bila su pravi udar za domaćinstva, s obzirom da su tom periodu prethodile tri godine, od novembra 2019. godine do septembra 2022. godine, kada je struja poskupela samo dva puta. Prosečna cena struje, bez poreza i taksi, je pre 1. septembra 2022. bila 7,647 dinara po kilovat-satu (kWh) , a od 1. novembra će biti 10,26 što je rast od 34,17 odsto.

Lavina poskupljenja krenula je 1. septembra 2022, kada je Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) dala saglasnost na novi cenovnik Elektroprivrede Srbije (EPS). Prosečna cena, kako je tada rekao AERS, za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci) od 1. septembra iznosiće bez poreza i taksi 8,144 dinara po kilovat-satu (kWh) što je rast od 6,5 odsto u odnosu na postojeću prosečnu cenu.

Novi rast cena od osam odsto usledio je samo četiri meseca kasnije od 1. januara 2023.

Ubrzanje rasta cena ima veze sa više faktora. Treba reći da je u drugoj polovini 2021. izbila globalna energetska kriza, koja se ogledala u rastu cena svih energenata. Krajem te godine na videlo su izašle i godine lošeg upravljanja EPS-om koji je tada bio pred kolapsom zbog problema u proizvodnji uglja i električne energije u termoelektranama.

Problemi su se nastavili i tokom 2022, zbog čega je EPS uvozio velike količine struje i to po nekoliko puta većim cenama od onih po kojima je tu istu struju prodavao u Srbiji. Zato je na kraju godine imao gubitak od 73,7 milijardi dinara (629 miliona evra).

Drugo poskupljenje u nizu, od 1. januara 2023, nova ministarka Dubravka Đedović branila je rečima da će država nastaviti da subvencioniše cenu, pa će ona biti među najnižim u Evropi. „U uslovima svetske energetske krize moramo da donosimo mere koje će obezbediti sigurno i kontinuirano snabdevanje“, poručila je ona.

Odgovornost za loše upravljanje EPS-om koje je glavni uzrok gubitaka ove kompanije, i da ga nije bilo ova kompanija i Srbija bi mnogo lakše prebrodili energetsku krizu, niko nije spominjao.

 

Treba reći i da je decembra 2022. Srbija sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) potpisala dvogodišnji stendbaj aranžman, koji podrazumeva da zemlja dobije mogućnost da povuče kredite u vrednosti od 2,4 milijarde evra, ali i da sprovede određene ekonomske i finansijske reforme. Dobar deo reformi odnosi se na energetski sektor, pre svega, EPS i Srbijagas.

Vlada Srbije se u okviru tog aranžmana obavezala da električna energija poskupi tri puta: u maju i novembru 2023, kao i u maju 2024. ili ukupno oko 26 odsto.

Dogovor je počeo da se sprovodi, pa je došlo treće poskupljenje – u maju ove godine.  Posle najave da u novembru sledi i četvrti rast cena u periodu od 14 meseci, ministarka Dubravka Đedović izjavila je da je to nephodno, i to pre Nove godine. Korekcija cene, kako je dodala, je potrebna zbog dugoročne stabilnosti srpskog energetskog sistema.

Nezahvalno je govoriti koliko su računi građana povećani zbog četiri poskupljenja jer su različite mesečne potrošnje i odnos niže i više tarife. Može se reći da samo potrošnja električne energije u ukupnom računu učestvuje sa više od 60 odsto.

Najsigurniji način za zaštitu od neprekidnog rasta cene struje jeste investicija u solarne panele i apsolutnu energetsku nezavisnost. 

Vest preuzeta sa: https://balkangreenenergynews.com/rs/elektricna-energija-u-srbiji-od-prosle-jeseni-poskupela-342-odsto/

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.