Skip to content Skip to footer

Prva svemirska solarna elektrana bi do 2035. mogla da izađe u orbitu

Britanska kompanija Space Solar projektuje dva kilometra dug satelit od solarnih panela, s ambicijom da ga pre polovine naredne decenije podigne u orbitu. Ta elektrana bi mogla da proizvede 13 puta više električne energije nego postrojenje ekvivalentnog kapaciteta na Zemlji.

Tehnološka firma Space Solar, sa sedištem u Harvelu u Velikoj Britaniji, projektuje dva kilometra dugo fotonaponsko postrojenje koje bi kružilo oko Zemlje.

Taj satelit bi bio visoko u orbiti. Ideja je da se opremi laganim solarnim panelima i sistemom ogledala za koncentrisanje sunčeve svetlosti.

Proizvedena električna energija bi se pretvarala u visokofrekventne radio talase i prenosila na pljosnate prijemne antene na Zemlji. Sistem je zamišljen da funkcioniše slično kao i signali mobilnih telefona. Snaga satelitske solarne elektrane bi iznosila dva gigavata.

U kompaniji kažu da očekuju da postane operativna do 2035. godine.

Istraživači su se okrenuli svemiru zbog intenziteta sunčeve svetlosti koja se u njemu može prikupiti. Tamo su sunčevi zraci desetak puta jači nego na Zemlji, a solarni paneli mogu da rade 24 sata dnevno.

„Solarna energija iz svemira se odavno smatra najjačim mogućim izvorom čiste energije“, rekao je Sam Olden iz Space Solara za BBC.

 

 

Kompanija je saopštila da su učinile njenu zamisao solarne farme ekonomski održivom. Ukazala je na napredak u razvoju višekratnih raketa za lansiranje satelita, robota, koji bi sami mogli da održavaju postrojenje, i fotonaponskih sistema.

Olden je rekao da će polja za prijem talasa i njihovo konvertovanje u struju zauzimati upola manju površinu nego iste tolike solarne elektrane, a da će proizvoditi 13 puta više energije, ili deset puta manju površinu nego vetroelektrane na moru.

Cilj kompanije je da podigne 600 satelita koji bi podmirili 20 odsto potreba za električnom energijom na planeti. Space Solar tvrdi da bi solarna električna energija iz svemira mogla da postane tri puta jeftinija nego što je sada nuklearna fisija.

Velika Britanija je odvojila 11 miliona funti ili 12,7 miliona evra za istraživanje orbitalne solarne energetike i projektovanje ovakvog satelita, uključujući aktuelni projekat.

Vest preuzeta sa: https://balkangreenenergynews.com/rs/prva-svemirska-solarna-elektrana-bi-do-2035-mogla-da-izadje-u-orbitu

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.