Skip to content Skip to footer

Rekordni uspon: Italijanski obnovljivi izvori energije se bude nakon sna

Italija je zabeležila značajan porast proizvodnje obnovljive energije u 2023. godini, kako je saopštioTerna, nacionalni operater elektrodistributivne mreže.

Posebno se ističe rekordna proizvodnja energije vetroparkova od 23,4 teravat-sati (TWh), dok su solarni paneli dostigli 30,6 TWh.

Ukupna proizvodnja obnovljive energije, uključujući i hidroenergiju, zadovoljila je gotovo 37% ukupne potrošnje električne energije u Italiji, što je značajan porast u odnosu na 31% iz 2022. godine.

Ipak, uprkos ovom pozitivnom trendu, treba uzeti u obzir određene nijanse.

Kris Roslou, viši analitičar za podatke o energiji i klimi u think-tanku Ember, upozorava da se prijavljeni porast proizvodnje obnovljive energije delimično može pripisati oporavku hidroelektrana nakon suše u 2022. godini.

I pored postignutog napretka, Italija i dalje zaostaje za ostvarivanjem cilja da do 2030. godine 70% svoje električne energije dobije iz obnovljivih izvora.

Da bi se ostvario ovaj ambiciozni cilj, nacionalni energetski i klimatski plan Italije (NECP) ukazuje da proizvodnja energije vetra i solarne energije mora rasti godišnje za 17%, u poređenju sa oko 13% zabeleženim prošle godine.

Instalirani kapacitet obnovljivih izvora povećan je za 5,8 gigavata (GW) u 2023. godini, što je premašilo prošlogodišnje nove aktivacije za 2,7 GW.

 

Međutim, ova stopa rasta ostaje ispod ambiciozne granice od oko 9 GW godišnje potrebne do 2030. godine.

Uz pozitivan pomak ka obnovljivim izvorima energije, beleži se pad proizvodnje električne energije iz termoelektrana na gas i ugalj, sa smanjenjima od 17,4% i 42%, redom.

Smanjenje u proizvodnji fosilnih goriva takođe je rezultat smanjenja potrošnje električne energije za 2,8% u odnosu na 2022. godinu, što je posledica i dalje krize u sektoru energije, navodi Terna.

Dodatni doprinos smanjenju proizvodnje iz termoelektrana došao je i izvozom električne energije.

Terna ističe ključnu ulogu međusobnih povezivanja u poboljšanju efikasnosti i sigurnosti italijanskog elektroenergetskog sistema.

Osim toga, rast obnovljivih izvora podržava brz razvoj skladištenja električne energije, s planovima za podršku širenju kapaciteta skladištenja, osiguravajući sigurno upravljanje rastom obnovljive energije.

Dok Italija korača ka obnovljivoj energiji, izazovi u usklađivanju sa ciljevima i savladavanju prepreka ukazuju na složenost putovanja ka održivoj energetskoj tranziciji.

Globalni prelazak ka čistoj energiji ostaje pokretač, ali i dalje postoji potreba za usklađivanjem različitih izvora energije kako bi se ostvarili ambiciozni ciljevi Italije.

 

Vest preuzeta sa: https://greennews.rs/rekordni-uspon-italijanski-obnovljivi-izvori-energije-se-bude-nakon-sna/

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.