Skip to content Skip to footer

Rumunija subvencioniše solarne panele do poslednjeg krova

Ministar životne sredine, voda i šumarstva Mirča Feket izrazio je nadu da će mehanizmi za subvencije u Rumuniji za fotonaponske instalacije trajati sve dok na poslednji pogodni krov u zemlji ne budu postavljeni solarni paneli.

Rumunija je prošle godine prvi put uvećala ukupni kapacitet iz fotonaponskih postrojenja za više od jednog gigavata, a spisak velikih projekata spremnih za ulazak u fazu izgradnje stalno raste. Štaviše, organizacija SolarPower Europe očekuje da će ova zemlja 2027. dostići 8,7 gigavata.

Solarni bum je na delu u svim segmentima: od prozjumera preko lokalnih samouprava i čak do operatora sistema za prenos električne energije Transelectrica. Tome su doprinele administrativne reforme, a država koristi obimna sredstva koje je odobrila Evropska unija.

Broj prozjumera – domaćinstava, firmi, ustanova i institucija koji proizvode struju za sopstvene potrebe – premašio je stotinu hiljada. Radi poređenja, na kraju 2020. ih je bilo 1.634. Procenjeno je da ukupna snaga njihovih instalacija iznosi preko 1,4 gigavata, više nego što zajedno imaju oba reaktora nuklearne elektrane Cernavodă.

 

Uprava fonda za životnu sredinu (AFM) će do kraja ove sedmice potpisati devedesethiljaditi ugovor, tvrdi ministar. U programu Casa Verde Fotovoltaice, vlada maksimalno isplaćuje nešto više od četiri hiljade evra preko AFM-a, odnosno do 90 odsto troškova. Korisnik koji će instalirati fotonaponski sistem pokriva ostatak. Rumunija je 2023. za ovaj mehanizam izdvojila 342 miliona evra, podsetio je Feket.


Vest preuzeta sa: https://balkangreenenergynews.com/rs/rumunija-da-subvencionise-solarne-panele-do-poslednjeg-krova-ministar/

 

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.