Skip to content Skip to footer

SKRAĆEN ROK ISPLATIVOSTI INVESTICIJA PROZJUMERA U SRBIJI

Broj instalisanih solarnih sistema za sopstvenu potrošnju u Srbiji porastao je od 2021. godine do kraja 2023.godine na oko 1870 korisnika iz kategorije domaćinstva i 640 korisnika iz kategorije pravnih lica. Tendencija rasta ukazuje da postoji zainteresovanost potrošača u Srbiji da proizvodnjom i potrošnjom energije iz solarnih izvora doprinesu smanjenju emisije gasova i zaštiti životne sredine i obezbede nezavisno i sigurnije snabdevanje električnom energijom.

Sticanje statusa kupca-prozvođača solarne energije, to jest prozjumera, u Srbiji omogućeno je donošenjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Uredbe o kriterijumima, uslovima i načunu obračuna između kupca – proizvođača i snabdevača solarne energije 2021. godine. U međuvremenu, da bi se promovisao status kupca-proizvođača i građanima omogućilo da jednostavnije, brže i efikasnije postanu prozjumeri, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, uspostavila je platformu Solarni kalkulator.

Ova platforma doprinosi realnom sagledavanju svih benefita i određivanju potencijalnih ušteda koje prozjumeri ostvaruju. U tom cilju je nedavno sprovedena i analiza računa prozjumera iz oktobra 2023.godine i pripremljeno objašnjenje svih stavki računa sa osvrtom, pre svega, na stavke koje ulaze u finalni obračun, kao i na to kako one utiču na uštedu i skraćenje roka isplativosti investicije u solarne sisteme za sopstvenu potrošnju. Objašnjenja obuhvataju i promene u obračunu koje su nastale u toku 2023. godine, a tiču se obračuna PDV-a i akcize. Zaključak analize je da, nakon ovih promena, trošak PDV-a i akcize povoljnije utiču na ostvarenje uštede, jer se obračunavaju na osnovu utrošene električne energije.

“Analiza je pokazala i da sve stavke koje se obračunavaju na osnovu preuzete energije ne utiču na uštede kod kupaca-proizvođača, jer su jednake kao i slučaju potrošača koji su samo kupci. Jedina stavka koja nepovoljno utiče na uštede kupaca-proizvođača, a time i period isplativosti investicije, je pristup distributivnoj mreži. Trošak pristupa distributivnoj mreži se, inače, od oktobra 2023. obračunava u trošak akcize i ima udeo u ukupnim troškovima od 43 odsto,” objašnjava Milena Milosavljević, autorka platforme, koja je sprovela analizu. Ona naglašava da kupci- proizvođači- kompletan obračun računa po stavkama mogu videti na zadnjoj strani računa, a dodatne infomacije mogu dobiti i u rubrici Objašnjenje računa kupaca proizvođeča na platformi Solarni kalkulator.

Kada je u pitanju skraćenje roka isplativosti investicije, na to su pozitivno uticale i izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Odluka o regulisanoj ceni električne energije za garantovano snabdevanje, kojom je u novembru 2023. godine izmenjen cenovnik EPS-a.

“Na primeru domaćinstva u objektu od 100m 2 sa potrošnjom od 6 000 kWh i potrebnim kapacitetom od 4.9kW, analiza je pokazala da je rok isplativosti investicije za kupce-proizvođače solarne energije smanjen sa 14 na 10 godina. Kod ostalih potrošača sa potrošnjom od, naprimer, 12.500 kWh mesečno, veličinom krova od 600m 2 i potrebnim kapacitetom od 121kW i mogućim kapacitetom od 100kW, rok isplativosti smanjen je sa 10 godina na 7 godina,” precizira Milosavljević i naglašava da se sve uštede na Solarnom kalkulatoru, a samim tim i u analazi, računaju na osnovu potrebnog i maksimalno dozvoljenog kapaciteta instaliranog sistema za proizvodnju solarne energije. Detalji o ovim ograničenjima, kao i o proceduri priključenja prozjumera na distributivnu mrežu Srbije, mogu se pronaći u okviru rubrike Procedure na platformi Solarni kalkulator.

“Solarni kalkulator je namenjen svima koji žele da ulažu u solarne sisteme, bilo da se radi o domaćinstvima, stambenim zajednicama ili preduzećima. Analize ovog tipa sprovodimo da bismo doprineli stvaranju što stimulativnijih okolnosti za povećanje broja prozjumera u Srbiji i time doprineli smanjenju emisija gasova i zaštiti životne sredine. Solarni kalkulator omogućava građanima da sagledaju benefite koje im status kupca-proizvođača donosi, kao što su uštede na računu za električnu energiju, proizvodnja zelenih kWh, kao i nezavisnost od poskupljenja cene električne energije,” zaključuje Aleksandar Popović iz GIZ-a.

 

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/solarni-kalkulator-skracen-rok-isplativosti-investicija-prozjumera-u-srbiji/

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.