Skip to content Skip to footer

Slovenija premašila 1 GW instalisanog kapaciteta u solarnim elektranama

Slovenija je u 2023. godini instalirala solarne elektrane snage veće od 400 MW i po prvi put premašila 1 GW ukupnog instalisanog kapaciteta. U isto vreme je i ušla na listu deset zemalja sa najviše solara po glavi stanovnika.

Krajem 2022. godine Slovenija je imala ukupan kapacitet solarnih elektrana od 697,7 MW, a prošle godine je instalirala više od 400 MW, pa je na kraju 2023. imala elektrane snage 1.101,5 MW, saoštila je Vlada Slovenije.

Sa takvim rastom, Slovenija je, kako se dodaje, zapravo bila jedna od vodećih zemalja u Evropskoj uniji po instalisanom kapacitetu solarnih elektrana po glavi stanovnika.

Inače, podaci iz ranije objavljenog izveštaja European Market Outlook for Solar Power 2023-2027, pokazuju da je Slovenija u 2023. ušla među prvih deset zemalja EU kada je reč o solarnom kapacitetu po glavi stanovnika. Sa 593 W plasirala se na deveto mesto.

Ispred nje su Holandija, Nemačka, Danska, Belgija, Estonija, Španija, Grčka i Austrija, a iza nje Luksemburg.

To je godišnje povećanje od 72 odsto i najveći rast u Evropi, navela je u Izveštaju organizacija SolarPower Europe.

Slovenačka vlada sada kaže da će u 2024. proizvodnja električne energije u fotonaponskim elektranama premašiti 1 TWh.

„Drago nam je što su mnogi akteri prepoznali značaj i prednosti zelene tranzicije i nadamo se da ćemo nastaviti sličan rast i u narednim godinama“, poručila je slovenačka vlada.

  Izvor: Balkan Green Energy News

To, takođe, znači, kako su dodali, da su revizijom Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP), koja predviđa oko 3.500 MW instaliranih solarnih elektrana do 2030, postavili ambiciozne, ali realne i ostvarive ciljeve.

U pomenutom Izveštaju SolarPower Europe je procenila da bi Slovenija do 2030. mogla da ima solarne elektrane snage 6,2 GW.

Inače, u Evropi je 2023. instalirano rekordnih 55,9 GW solarnih kapaciteta za proizvodnju električne energije ili 40 odsto više nego 2022.

Izvor: Balkan Green Energy News 

Godina je bila izuzetna i za celu planetu. Kapaciteti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora povećani su rekordnih 50 odsto ili 510 GW, najviše zahvaljujući solarnoj energiji i Kini, pokazao je izveštaj Renewables 2023, koji je pripremila Međunarodna agencija za energetiku (IEA).


Vest preuzeta sa: https://balkangreenenergynews.com/rs/slovenija-premasila-1-gw-instalisanog-kapaciteta-u-solarnim-elektranama/

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.