Skip to content Skip to footer

SolarEdge: INVESTICIJE U INOVACIJE SIGURAN PUT ZA KVALITETAN PROIZVOD

Kao jedan od najvećih proizvođača solarnih invertera na svetu, kompanija SolarEdge investira u najinovativniju tehnologiju, a njihovi proizvodi prolaze veoma zahtevna testiranja, kako bi osigurali najviši nivo kvaliteta. Svoje poslovanje u najvećoj meri usmerili su na Srbiju, Sloveniju, Grčku, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku, ali nisu zaobišli ni ostale zemlje Zapadnog Balkana. Energetska kriza i težnja ka postizanju energetske nezavisnosti ubrzala je razvoj kompanije tokom 2023. godine.

O PV tržištu, kapacitetima invertera, poslovanju kompanije u godini energetske krize i kako obezbediti sigurnost pod solarnim krovom razgovarali smo sa Kristijanom Kararom, generalnim direktorom za Južnu Evropu kompanije SolarEdge.

Izvor: Energetski portal – Kristijan Kararo

Na koji poslovni poduhvat u 2023. godini ste najponosniji u Srbiji i zašto?

Veoma smo ponosni na instalacije koje smo razvijali zajedno sa našim partnerima: 700 KW na zgradi Bizerba, zatim 1 MW na zgradi Gemax i 1 MW na zgradi Champicomp. Naravno naši inverteri se koriste i mogu se videte na mnogim drugim solarnim elektranama širom Srbije. Moram istaći da u saradnji sa multinacionalnim grupama radimo na nekoliko projekata, koji su u toku, i reč je o krovnim instalacijama.

Kada je reč o PV tržištu, veliko interesovanje vlada za stambene objekte, a još više za komercijalne i industrijske. Trenutno, nakon leta, PV trište se brzo razvija, ali ne tako kako je bilo na početku godine.

Prepoznatljivi ste po liderskom potencijalu u sektoru invertera zahvaljujući tehnologiji, istraživanjima, razvoju. Kako funkcionišu inverteri on-grid van mrežni sistemi i koje su najznačajnije prednosti?

Pre svega, potrebno je objasniti ulogu invertera. Tradicionalni inverter se spaja sa mrežom, pretvara jednosmernu u naizmeničnu struju AC u DC i pronalazi svoju maksimalnu tačku na nivou niza na grupi modula. Šta SolarEdge radi drugačije od drugih? Zahvaljujući optimizatorima snage, inverter je u stanju da pronađe MPPT na nivou jednog modula, stoga omogućava sistemu da proizvodi više energije.

Povrh svega, on je u stanju da pruži veću sigurnost zahvaljujući dvema tehnologijama: Sense Connect, koja automatski otkriva abnormalnu temperaturu i upozorava na nju, i SafeDC, koja automatski isključuje sistem da bi dosegao bezbedne nivoe, kako bi timovi za održavanje ili spasioci bili bezbedni. Na kraju, ali ne i najmanje važno, zahvaljujući optimizatorima snage, performanse svakog pojedinačnog modula se mogu pratiti.

SolarEdge klijentima nudi kompletna rešenja.

Koji objekti su najprikladniji za SolarEdge instalacije i zašto?

Svi krovovi na stambenim ili komercijalno-industrijskim objektima su prikladni za SolareEdge instalacije. Pokrenuli smo i novi sektor Agri PV, to je poljoprivredno solarno rešenje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora uz gotovo neometanu upotrebu poljoprivrednog zemljišta. Povrh svega, sledeće godine ćemo imati namensko rešenje za komunalne razmere. Već smo započeli proizvodnju novog invertera od 330 KW.

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/investicije-u-inovacije-siguran-put-za-kvalitetan-proizvod

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.