Skip to content Skip to footer

Novi obračun PDV-a dodatno smanjio račune prozjumera: poskupljenja struje kao da nije ni bilo

Novi obračun poreza na dodatu vrednost (PDV) za prozjumere umanjio je njihove januarske račune za dodatnih desetak odsto, na već postojećih 20-30 odsto u odnosu na vreme pre instaliranja solarnih panela. Istina, to na računima nisu mogli da primete jer je u međuvremenu struja poskupela za oko 13 odsto, ali to znači da ovaj rast cena nisu ni osetili.

Prvi prozjumeri (kupci-proizvođači) u Srbiji su se pojavili sredinom prošle godine, ali od samog početka muče muku sa obračunom PDV-a, akciza i naknada na računima koje dobijaju od Elektroprivrede Srbije (EPS), a sve zbog tumačenja Ministarstva finansija.

Zbog toga im računi posle instaliranja solarnih panela i nisu umanjeni kako što su očekivali, i kao što je bilo predviđeno Uredbom o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača, koju je pripremilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Govorilo se tada o umanjenju od 50 odsto, ali računi su im bili manji 20-30 odsto. Ipak, najnovijim izmenama Zakona o PDV-u, koje je pripremilo Ministarstvo finansija, od 1. januara to smanjenje je povećano za desetak odsto, naravno, u zavisnosti od načina potrošnje pre i posle instaliranja solarnih panela.

 

Nenad Maričić, jedan od prvih prozjumera, kaže za Balkan Green Energy News da se od 1. janura PDV obračunava na razliku između količine struje koju je prozjumer proizveo i predao EPS-u i količine koju je povukao. Do tada obračunavao se na svu struju preuzetu od EPS-a.

Suština je da prozjumeri nisu osetili poskupljenje struje od 13. odsto od 1. januara, naglašava on, i dodaje da su njegovi računi u decembru i januaru skoro isti.

Maričić: Prozjumeri nisu osetili poskupljenje struje od 13 odsto

Koristi koje imaju prozjumeri najbolje se mogu videti iz sledeće tabele (reč je o približnim iznosima), koja pokazuje kolike su cene struje u višoj tarfi u zelenoj, plavoj i crvenoj zoni za obične kupce i za prozjumere.

Tabela još jednom potvrđuje pravilo da instaliranje solarnih panela donosi najveće uštede onima koji troše više od 1.600 kWh odnosno koji imaju potrošnju i u crvenoj zoni.

Maričić kaže da će se svako sledeće poskupljenje, a biće ih još tri do maja 2024 manje odraziti na prozjumere, nego na ostale kupce.

Solarni paneli na krovu domaćinstva Nenada Maričića (foto: Nenad Maričić)

 

 Vest preuzeta sa portala: https://balkangreenenergynews.com/rs/novi-obracun-pdv-a-dodatno-smanjio-racune-prozjumera-poskupljenja-struje-kao-da-nije-ni-bilo/

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.