Skip to content Skip to footer

SOLARNA ENERGIJA ZA NAUČNA ISTRAŽIVANJA U AUSTRALIJI

Australijska organizacija za nuklearnu nauku i tehnologiju (ANSTO), locirana u Klejtonu, oko 20 kilometara od Melburna, preduzela je značajan korak u energetskoj tranziciji, i postala je primer zelene transformacije u naučnoj zajednici. Kao jedan od vodećih nacionalnih istraživačkih instituta, ANSTO je prepoznao potrebu za smanjenjem svojih operativnih troškova ali i uticaja na sredinu, naročito ako se uzmu u obzir velike količine električne energije koje su potrebne za ovakva istraživanja.

 

 

U okviru ANSTO instituta nalazi se australijski sinhrotron, napredni istraživački objekat koji koristi tehnologiju akceleratora čestica. Ubrzavajući elektrone blizu brzine svetlosti, sinhrotron proizvodi intenzivnu svetlost koja omogućava naučnicima da detaljno proučavaju strukturu i svojstva materijala na atomskom i molekularnom nivou. Medicina, biologija, hemija, inženjerstvo i fizika, neke su od oblasti gde se dešavaju otkrića poput novih materijala ili novih lekova.

Radi efikasnije, ekonomičnije i čistije proizvodnje i potrošnje električne energije, ANSTO je instalirala više od 3200 solarnih panela na krovovima svojih objekata, uključujući i impresivni kružni krov glavne zgrade sinhrotrona. Krov od 6.600 kvadratnih metara pokriven sa solarnim panelima, omogućavaće ANSTO-u da proizvede više od dva miliona kWh električne energije godišnje, uz istovremeno smanjenje emisija CO2 za više od 1.680 tona svake godine do 2029. godine, navodi se na sajtu organizacije.

Korišćenjem solarne energije, ANSTO znatno smanjuje operativne troškove, što omogućava dodatna ulaganja u istraživačke kapacitete i proširenje naučnih mogućnosti, istovremeno čuvajući planetu za buduće generacije.

 

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/solarna-energija-za-naucna-istrazivanja-u-australiji/

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.