Skip to content Skip to footer

Herceg Novi gradi solarnu elektranu : uslov da se ne vidi s mora

Opština Herceg Novi planira da se pridruži Mostaru koji je prvi najavio da namerava da izgradi veliku solarnu elektranu u vlasništvu lokalne samouprave. Na taj način korišćenje solarne energije kao način da se smanje troškovi, poveća zaštita životne sredine i obezbedi zelena energija polako osvaja i državne strukture na lokalnom nivou.

Investitori iz regiona Zapadnog Balkana su odavno shvatili da su solarni paneli dobra prilika za profit, dok su građani i male firme, posle posle stvaranja zakonskih uslova za dobijanje statusa prozjumera, u tome videli mogućnost da se zaštite od nestabilnih cene struje. Sada su tu i lokalne samouprave.

Iako je Sarajevo ranije najavilo da planira da osnuje javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, Mostar je ipak prva lokalna samouprava sa konkretnim planom za gradnju solarne elektrane. Sada je svoje planove predstavio i grad iz Boke Kotorske.

Opština Herceg Novi započela je pregovore sa Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS) oko realizacije projekta izgradnje solarne elektrane. Osim toga, kako najavljuju, u izradi je veb portal putem kojeg će građani moći da saznaju solarni potencijal svojih krovova.

Ali, kako što uvek biva, nije sve tako idealno jer je potrebno i da se usvoje određeni propisi, koji su trenutno na čekanju.

Opština već ima nekoliko lokacija za izgradnju solarne elektrane, ali svaka mora da zadovolji određene uslove.

Ilija Peulić, sekretar za energetsku efikasnost, kaže da je prvi uslov da se paneli ne vide s mora, a drugi da je dalekovod blizu elektrane i da ima kapacitet da primi tu količinu električne energije. U suprotnom ništa od elektrane, dodao je on.

Sekretar je istakao da su budžetom za narednu godinu predviđena sredstva za projekat vazdušnog snimanja grada za potrebe određivanja potencijala proizvodnje električne energije putem solarnih panela.

Peulić je najavio da će najmodernijim kamerama biti snimljen ceo urbani deo grada i na osnovu tog snimka će moći da se otkrije koliki je potencijal svih krovova u Herceg Novom.

Biće napravjen plan za instaliranje fotonaponskih elektrana

Opština će zatim, u saradnji sa operatorom distributivnog sistema CEDIS-om, napraviti plan postavljanja panela, a za svaki krov će postojati podaci o potencijalu solarne energije, koliko panela mora da bude postavljeno da bi instalacija bila isplativa, kolika je investicija i kroz koliko godina će moći da se povrati.

Instalacija solarnih panela, prema njegovim rečima, dosad je bila ad hok, i namera je da se to promeni kada budu usvojeni odgovarajući propisi.

Vlasnici objekata u Starom gradu i svim delovima koji su zaštićeni kao kulturno-istorijski spomenici, kako je dodao, neće imati mogućnost postavljanja solarnih panela.

Vest preuzeta sa: https://balkangreenenergynews.com/rs/herceg-novi-hoce-da-izgradi-solarnu-elektranu-ali-uslov-je-da-se-ne-vidi-s-mora/

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.