Skip to content Skip to footer

Solarna revolucija u akciji: Prvi kamion sa solarnim pogonom na testu u Švedskoj

Švedski proizvođač Scania pionirski pokreće solarnu revoluciju u svetu transporta sa inovativnim solarnim hibridnim kamionom.

U naporu da se suoči sa ekološkim uticajem teških teretnih vozila, Scania, u saradnji sa Univerzitetom u Upsali, razvila je prikolicu za teret sa solarnim panelima, sa ciljem da decarbonizuje postojeći vojni vozni park.

S obzirom na dug vek trajanja kamiona od 15 do 20 godina, zamena celog voznog parka najnovijim i najefikasnijim modelima je nepraktična.

Erik Falkgrim, tehnološki lider za dizajn vozila u Scaniji, ističe istraživanje različitih opcija, uključujući kamione sa solarnim pogonom.

Upoređujući sa evolucijom električnih kamiona sa baterijama, Falkgrim primećuje da napredak u efikasnosti i smanjenju troškova čini solarnu energiju intrigantnom opcijom za istraživanje.

Solarni hibridni kamion sastoji se od traktora i prikolice prekrivene solarnim panelima, razvijene da deluju kao dodatna baterija.

Sa kapacitetom skladištenja od oko 200 kilovat-sati energije, tri puta većim od kapaciteta traktora, prikolica omogućava dinamičko punjenje tokom vožnje dok je sunce prisutno.

Erik Falkgrim naglašava timovu ambiciju da prikolica prekrivena solarnim panelima funkcioniše kao nezavisno pokretano električno vozilo, prilagodljivo kako starim traktorima sa sagorevačkim motorima, tako i modernim hibridima.

Rani testovi ukazuju na potencijalno smanjenje potrošnje goriva od 40% prilikom korišćenja solarnih prikolica sa sagorevačkim motorom.

Trenutno prolazi ispitivanja na putevima u Švedskoj tokom 2024. godine, a izbor Švedske, uprkos ograničenom zimskom suncu, je strateški, sa Falkgrimom koji izražava uverenje da uspeh u Švedskoj implicira izvodljivost svuda, dok sunčanije lokacije mogu pružiti još veće benefite.

Izazovi u procesu uključuju pronalazak odgovarajućih solarnih panela prilagođenih jedinstvenim zahtevima automobilske industrije, poput izloženosti prljavštini, granama i vibracijama.

Erik Falkgrim naglašava važnost rešavanja bezbednosnih karakteristika kako bi se sprečili kratki spojevi u slučaju nesreća, obezbeđujući skalabilnost tehnologije.

Dok solarni hibridni kamioni otvaraju put ka zelenijem transportu, inicijativa Scanije obećava održiviju budućnost u evropskoj industriji prevoza.

 

Vest preuzeta sa: https://greennews.rs/solarna-revolucija-u-akciji-prvi-kamion-sa-solarnim-pogonom-na-testu-u-svedskoj/

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.