Skip to content Skip to footer

Solarni paneli u svemiru: Nove tehnologije za održivu budućnost

Napredak u istraživanju solarnih elektrana u svemiru donosi svetlu budućnost obnovljivih izvora energije, s obzirom na nedavna dostignuća naučnika sa Univerziteta Svonsi.

Njihova inovacija, bazirana na novim solarnim ćelijama od kadmijum telurida, obećava korake bliže ostvarivanju snova o efikasnom prikupljanju i prenosu energije iz svemira na Zemlju.

Solarni paneli postavljeni na satelitima već su potvrdili svoju sposobnost za prikupljanje energije iz sunčevih zraka kako bi napajali satelite dok kruže oko planete.

Ali ključno pitanje ostaje: može li se ta prikupljena energija usmeriti prema Zemlji, i da li je izvodljivo poslati panele većih površina dublje u svemir?

Naučnici sa Univerziteta Svonsi odgovaraju na ta pitanja inovacijom u vidu solarnih panela od kadmijum telurida.

Ovi paneli nude niz prednosti – pokrivaju veće površine, lakši su, i imaju znatno veću snagu u poređenju sa postojećom tehnologijom.

Štaviše, nisu opterećeni visokim troškovima proizvodnje, čineći ih pristupačnijim za dalji razvoj.

Iako je prvobitno planirano da ova misija traje samo godinu dana, iznenađujuće, šest godina kasnije, solarni paneli su i dalje u punoj funkciji.

Ovo govori o njihovoj izdržljivosti u surovim uslovima svemira, gde su izloženi radijaciji i drugim nepovoljnim faktorima.

 

Iako je tokom tog vremena došlo do postepenog smanjenja snage ćelija, naučnici su optimistični i veruju da će daljim istraživanjem ove performanse biti značajno unapređene.

Druga istraživanja su uspela da pronađu način kako da energiju prikupljenu u svemiru prenesu na Zemlju.

Ovaj postupak uključuje pretvaranje sunčeve energije u mikrotalase visoke frekvencije, koje se zatim šalju na Zemlju gde se pretvaraju u upotrebljivu električnu energiju.

S obzirom na rastuću krizu uzrokovanu klimatskim promenama, potreba za alternativnim izvorima energije postaje sve hitnija.

Razvijanje ovakvih solarnih elektrana u svemiru postaje značajno, jer je sunčeva energija u svemiru daleko obilnija nego na površini Zemlje.

Dodatna prednost je odsustvo oblaka u svemiru, koji često sprečavaju efikasno prikupljanje sunčevih zraka na Zemlji.

U budućnosti, ova tehnologija bi mogla postati ključna komponenta u tranziciji prema čistoj energiji i smanjenju štetnih uticaja na okolinu.

Ova postignuća otvaraju put ka novim horizontima u iskorišćavanju nesagledivog potencijala sunčeve energije izvan naše planete.

Vest preuzeta sa: https://greennews.rs/solarni-paneli-u-svemiru-nove-tehnologije-za-odrzivu-buducnost/

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.