Skip to content Skip to footer

Rekvijem u Snazi

Grad u Španiji počinje da koristi svoja groblja kako bi generisao obnovljivu energiju. Valensija, na istočnoj obali, ima za cilj da instalira hiljade solarnih panela na grobljima širom grada. Projekat je nazvan RIP – Rekvijem u Snazi –  lansiran je ovog meseca sa prvim fotovoltaičnim postavljenim panelima.

Grad namerava da ova ambiciozna inicijativa postane najveća urbana solarna farma u Španiji. Grad Valensija planira da instalira 6.658 solarnih panela na lokalnim grobljima. Neki od njih su već postavljeni na grobljima Grau, Campanar i Benimàmet. Oni će generisati ukupnu snagu od preko 440.000 kilovata godišnje. Prema lokalnom veću, to će rezultirati u više od 140 tona uštede ugljen-dioksida godišnje.

Energija će uglavnom biti korišćena za napajanje komunalnih zgrada, ali će 25 odsto ići i ka 1.000 ugroženih domaćinstava.

Alehandro Ramon, savetnik za klimatsku vanrednu situaciju i tranziciju energije u Valensiji, takođe je rekao da će projekat postati najveća urbana solarna farma u zemlji. RIP je deo šire Valensije 2030 Misije za klimu, jedan od ključnih razloga zbog kojih je grad odabran da bude Evropska zelena prestonica za 2024. godinu. Dugoročni cilj Klimatskih misija je da se generiše 27 procenata energije za grad iz obnovljivih izvora, a 100 procenata ove čiste energetske proizvodnje biće ugrađeno u infrastrukturu i javne zgrade do 2030. godine. Grad će takođe koristiti samo LED rasvetu za javno osvetljenje.

Groblja su idealni kandidati za projekat solarnih panela. Ovi urbani prostori mogu se iskoristiti za proizvodnju čiste energije bez promene njihove osnovne svrhe – baš kao i kada se krovovi koriste kao mesta za postavljanje fotovoltaičnih panela.

Ovo nije prvi put da je neko veće imanje imalo ideju da angažuje groblja u promociji zelene energije. Sent-Joakim je skupina ostrva smeštenih usred močvare Brijer – ogromnog tresavišta severno od estuara Loare u Francuskoj.

Njegovo groblje nalazi se na istoku glavnog ostrva grada, padajući sa šest na nulu metara iznad nivoa mora. Do 2025. godine, nad grobljem će biti postavljena solarna nadstrešnica snage 1,3 megavata i snabdevaće električnom energijom 4.000 stanovnika opštine. Za ulaznicu od samo 5 evra, oni će na kraju imati udeo u energiji koju proizvodi. Struktura će takođe prikupljati kišnicu za obližnji sportski kompleks, što će pomoći u smanjenju poplava.

 

Vest preuzeta sa: https://greennews.rs/ovaj-spanski-grad-planira-da-pretvori-svoja-groblja-u-najvecu-urbanu-solarnu-farmu-u-zemlji/

 

 

 

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.