Skip to content Skip to footer

Za energetsku sanaciju domaćinstava 1,8 milijardi dinara

Predstavnici 131 lokalne samouprave potpisali su ugovore za sredstva u okviru novog programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, u kojem je za subvencije domaćinstvima obezbeđeno približno 1,8 milijardi dinara.

Prema rečima Dubravke Đedović, ministarke rudarstva i energetike, više od 8.000 građana, zahvaljujući javnom pozivu, imaju mogućnost da smanje potrošnju energije u svom domaćinstvu tako što će zameniti vrata i prozore, popraviti izolaciju, ugraditi efikasnije kotlove ili solarne panele. 

Ministarka je ukazala na to da je približno milijardu dinara subvencija obezbedilo resorno ministarstvo, a još približno 800 miliona, jedinice lokalne samouprave.

Država i lokalna samouprava pokrivaju do 50 odsto troškova investicije domaćinstva, a građani, koji se opredele za više mera subvencijama, mogu pokriti i do 65 odsto troškova, navodi se na sajtu Ministarstva.

Takođe, kako je navela, prvi put su u povoljniji položaj stavljene opštine najnižeg stepena razvijenosti i one koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha.

Nakon potpisivanja ugovora, kreću javni pozivi za privredne subjekte koji će izvoditi radove, a već tokom leta očekuju se i prvi javni pozivi za građane. Privredni subjekti i građani tokom cele godine mogu da se prijave na Javni poziv. 

Prema rečima ministarke Đedović, očekivane ukupne uštede energije na osnovu sprovedenih mera iz ovog javnog poziva iznose 90 miliona kilovat sati godišnje, a smanjenje emisije CO2 procenjuje se na 40.000 tona godišnje.

Ona je podsetila na to da je do sada više od 20.000 domaćinstava energetski sanirano zahvaljujući podršci države, a da su sada obezbeđena sredstva za dvostruko više.

Đedović je istakla da će u narednih pet godina, koliko traje program „Čista energija i energetska efikasnost za građane Republike Srbije“, približno 50.000 domaćinstava imati priliku da dobije subvencije.

Ministarka je naglasila da su građani pokazali odgovornost i štednjom obezbedili da lakše prezimimo zimu u jeku svetske energetske krize.

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/za-energetsku-sanaciju-domacinstava-18-milijardi-dinara/

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.