Skip to content Skip to footer

Šta je energetska efikasnost?

U svakodnevnom životu ljudi upotrebljavaju energiju za prevoz, kuvanje, hlađenje, grejanje, proizvodnju, zabavu i drugo. Način na koji se sva ta energija koristi veoma utiče na život i okolinu. Zato je veoma važno da štedimo energiju, racionalno je koristimo i to na najefikasniji način.

Sve o energetskoj efikasnosti, dostupnim tehnologijama iz ove oblasti, ispričao je Luka Naglić, master mašinstva. Poslednje četiri godine Naglić, koji ima desetogodišnje iskustvo u oblasti energetske efikasnosti, radi na na GEFF programu na poziciji tehničkog eksperta za Srbiju i Crnu Goru. 

“Pojam energetska efikasnost se najčešće javlja u dva moguća značenja, od kojih se jedno odnosi na uređaje, a drugo na mere i ponašanja. Pod energetski efikasnim uređajem smatra se onaj koji ima visok stepen korisnog dejstva, tj. male gubitke prilikom transformacije jednog vida energije u drugi. Kada je reč o merama, pod energetskom efikasnošću podrazumevaju se mere koje se primenjuju u cilju smanjenja potrošnje energije. Bez obzira da li je reč o tehničkim ili ne tehničkim merama, ili o promenama u ponašanju, sve mere podrazumevaju isti, ili čak i viši, stepen ostvarenog komfora i standarda”, objašnjava Naglić.

Kada je reč o energetski efikasnim tehnologijama koje su dostupne u Srbiji, kao i o onima koje su najzastupljenije, on ističe da se u stambenom sektoru najviše radi na izolaciji objekata, ugradnji energetski efikasne stolarije, kao i na instalaciji efikasnih kotlova.

“U poslednje vreme imamo i značajnu potražnju za toplotnim pumpama i solarnim panelima za proizvodnju električne energije”, dodaje Naglić.

Kako objašnjava instaliranjem energetski efikasnih tehnologija u porodičnim kućama dolazi do smanjenja potrošnje, što utiče na visinu iznosa na računima za električnu energiju i grejanje, a postiže se i veći nivo konfora. Sve ove tehnologije utiču na smanjenje zagađenja okoline, prvenstveno poboljšavajući kvalitet vazduha, koji je u našoj regiji veoma loš.

 

“Energetska efikasnost prozora i vrata je jedan od najbitnijih elemenata kada se radi o energetskim karakteristikama objekta. Utvrđeno je da se preko prozora i vrata gubi i do 40 odsto energije potrebne za zagrevanje objekta. GEFF program podržava prozore i vrata koji imaju Uw<1,3W/m2K. Naši saveti za kupovinu prozora bi bili: ukoliko uzimate PVC prozore, kupite prozore od šestokomornih ili sedmokomornih profila, oni su masivniji i energetski efikasniji. Kupujte troslojna stakla. Cena prozora sa troslojnim staklima je samo malo veća od istih prozora sa dvoslojnim, ali su transmisioni gubici toplote manji za 30-40 odsto”, ističe naš sagovornik.

Toplotne pumpe

Toplotna pumpa je uređaj koji prenosi toplotnu energiju između različitih sredina, obično između zatvorenog prostora i spoljašnjosti. Kada se koristi za zagrevanje objekata, energija se prenosi iz spoljašnje sredine u objekat. One mogu da rade i kao klima uređaji, prenose toplotu iz objekta napolje.

“U režimu grejanja, freon koji je na spoljnoj temperaturi se komprimuje i postaje vruć. Ova toplotna energija se koristi za grejanje objekta, pri čemu se freon hladi. Nakon dekompresije vraća se u spoljašnju sredinu hladniji od okoline. Sada ponovo može da preuzme energiju iz vazduha ili zemlje i proces se ponavlja. Kompresori, ventilatori i pumpe koriste električnu energiju za svoj rad”, kaže Luka Naglić.

Prema njegovim rečima, efikasnost toplotne pumpe se izražava kao koeficijent performansi (COP), odnosno sezonski koeficijent performansi (SCOP). Što je broj veći, toplotna pumpa je efikasnija i troši manje energije. GEFF program podržava toplotne pumpe koje imaju COP>4,3. 

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/sta-je-energetska-efikasnost/

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.