Skip to content Skip to footer

Planirano 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

U Osnovnoj školi Vasa Stajić u Novom Sadu je 5. marta, na Svetski dan energetske efikasnosti, za sve učesnike osmog razreda održana radionica u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Prva je od ukupno 45 u okviru programa Nemačke razvojne saradnje koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Ukupno će više od 1,200 učenika osmog razreda u 20 škola Južnobanatskog okruga prisustvovati radionicama za energetsku efikasnost i obnovljive izvore. Organizuju se pojedinačno za svako odeljenje u okviru redovne nastave iz predmeta Tehnika i tehnologija.

„U toku sat i po, koliko traje radionica, najviše pažnje će biti posvećeno solarnoj energiji i sistemima za njenu eksploataciju kao i energetskoj efikasnosti i merama za njeno sprovođenje. Praktični deo radionica, koji obuhvata sastavljanje maketa električnih automobila sa različitim tipovima izvora energije, prikazaće će učenicima mogućnosti primene solarnih ćelija, kondenzatorskih baterija i vodoničnih gorivnih ćelija“, objasnio je Filip Kulić, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i koordinator projekta ispred udruženja građana E-nergija.

Po njegovim rečima, radionice su osmišljene tako da učenike informišu i zainteresuju za teme iz ove oblasti kao i da osmake, koje uskoro očekuje izbor zanimanja i upis u srednju školu, usmere ka razmišljanju o ovim temama.

 

 


Neka od zanimanja u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije su već veoma tražena, poput instalatera solarnih panela i operatora vetroelektrana.

„Dekarbonizacija nije moda već realnost, jer prelazak na obnovljive izvore energije je neminovnost. Edukacije smo zato namenili učenicima osmog razreda, jer oni u narednih nekoliko godina biraju svoja zanimanja i važno je da budu infomisani o profesijama koje sada možda nisu toliko aktuelne, ali će tada biti,“ rekao je Kulić i kao primere naveo upravljače pumpama za vodonik, specijaliste za letove na solarni pogon i servisere automobila na vodonik i inteligentnih vozila.

 

Vest preuzeta sa: https://balkangreenenergynews.com/rs/odrzana-prva-od-45-radionica-za-osmake-o-energetskoj-efikasnosti-i-zelenoj-energiji/

 

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.