Skip to content Skip to footer

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću i lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva u ovogodišnjem programu za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. Za subvencije domaćinstvima država je obezbedila dve milijarde dinara, deset odsto više nego prošle godine.

Program energetske sanacije domaćinstava je, možda i više od drugih, direktno usmeren ka građanima i tiče se svakog stanovnika Srbije, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u Novom Sadu na dodeli ugovorâ lokalnim samoupravama.

Na ovogodišnjem javnom pozivu, još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština, među kojima su prvi put i opštine sa Kosova i Metohije, Gnjilane i Kosovska Mitrovica, moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost. Građani će u ovom opštinama moći da zamene stolariju, fasadu, izolaciju, neefikasne kotlove, postave solarne panele i kolektore, uz subvencije koje idu od 50 do 65 odsto vrednosti investicije.

„Takođe, prvi put raspisujemo posebne javne pozive za energetski ugrožene kupce, koji će u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja”, rekla je ministarka i dodala će se prvi javni pozivi za građane raspisati za nekoliko nedelja. Pokrivena je skoro cela teritorija centralne Srbije i Vojvodine.

Dubravka Đedović Handanović je dodala da se posebno vodilo računa da niko ne bude izostavljen iz projekta, ni manje razvijene opštine niti građani sa nižim prihodima, sa posebnim akcentom na opštine koje imaju veći stepen zagađenja vazduha.

„Od 137 lokalnih samouprava na ovom javnom pozivu, 16 opština pripada grupi devastiranih, dok su 32 opštine prepoznate po visokoj zagađenosti, što znači da će građani u ovim opštinama imati mogućnost da uz bespovratna sredstva države utiču i na smanjenje emisije štetnih gasova u svojim mestima, ali što je najvažnije da smanje svoje račune”, kazala je.

Ministarka je podsetila da su realizovanim merama kroz prošlogodišnji javni poziv ostvarene uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, a da se smanjenje emisija ugljen-dioksida može uporediti sa gasovima koje emituje 28.000 automobila.

Đedović Handanović je izjavila da parola „misli globalno, deluj lokalno“ u ovom projektu dobija svoj puni smisao.

„U prethodne tri godine, više od 30.000 domaćinstava iskoristilo je podršku države da zamene vrata i prozore, poprave fasadu koja je dotrajala, da zamene kotao čistijim energentom ili postave solarni panel i počnu sami da proizvode zelenu energiju. Sve ove mere čine državu otpornijom, ali doprinose i procesu energetske tranzicije”, rekla je.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je da Novi Sad već četiri godine učestvuje u programu sa Ministarstvom rudarstva i energetike, kroz koji je do sada izdvojeno 130 miliona dinara za subvencije koje je iskoristilo više od 830 građana.

„To je najdirektniji način da služimo našim građanima i da im budemo najbolji servis. Država stoji uz građane a naša je obaveza da obezbedimo dovoljno sredstava kako bismo obezbedili veću energetsku efikasnost u svakom domu”, rekao je i dodao da će grad nastaviti uspešnu saradnju sa ministarstvom i u energetskoj sanaciji javnih objekata.

 

Vest preuzeta sa: https://balkangreenenergynews.com/rs/srbija-subvencionise-energetsku-sanaciju-domacinstava-u-skoro-svim-opstinama-i-gradovima/

 

 

 

 

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.