Skip to content Skip to footer

STIŽE NOVA GENERACIJA EFIKASNIJIH SOLARNIH ĆELIJA

Dok se, sa jedne strane, zemlje “utrkuju” u dodavanju novih kapaciteta solarnih elektrana kako bi što pre odgovorile na izazove energetske tranzicije, naučnici, sa druge strane, neumorno rade na usavršavanju solarne tehnologije ne bi li maksimalno unapredili njenu efikasnost.

Istraživači sa Tehnološkog univerziteta u Kaunasu u Litvaniji već su dobro poznati u svetu solarne energije, a rezultat njihovog dosadašnjeg rada su solarne ćelije rekordne efikasnosti.

Njihov pronalazak sada je otišao korak dalje nakon što su solarnim ćelijama od perovskita pravilne strukture dodali tanke samosastavljajuće slojeve organskih molekula.

Reč je o molekulima koji se sami uređuju u sloj debljine jednog molekula i deluju kao sredstvo za transport elektrona u solarnim ćelijama, navodi se u saopštenju Tehnološkog univerziteta u Kaunasu.

„Molekuli koji čine ove monoslojeve, poput pametnog lepka, oblažu površinu konstruisanih uređaja tankim slojem debljine jednog molekula. ​​I to nije slučajno, oni se ne lepe gde god da odu, već se vezuju samo tamo gde su u kontaktu sa provodljivim metalnim oksidom“, objašnjava Tadas Malinauskas, jedan od pronalazača nove tehnologije.

Prema njegovim rečima, primena takvog sloja je relativno jednostavan i ekonomičan proces koji zahteva da se staklena podloga sa elektroprovodljivim slojem metalnog oksida uroni u ili poprska rastvorom jedinjenja.

Iako je veoma tanak sloj, uloga koju ima u solarnim ćelijama je izuzetno važna, a Malinauskas kaže da je najbolja analogija za njegovu funkciju metro.

„Ovaj sloj, poput automatske kapije u metrou, dozvoljava samo jednoj vrsti punjenja da prođe i nastavi svoj put ka elektrodi“, kaže on.

Prethodni eksperimenti do sada su se više fokusirali na molekule koji se koriste za prenos pozitivnog naelektrisanja u solarnim ćelijama, pa je sledeći korak ovih istraživača bio da razviju molekule koji mogu da nose negativno naelektrisanje.

 

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/stize-nova-generacija-efikasnijih-solarnih-celija/

 

 

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.