Skip to content Skip to footer

Evropu će 2035. godine napajati ogromni plutajući solarni paneli koji će kružiti oko Zemlje?

Realizacija fascinantne vizije budućnosti u kojoj se sunčeva energija prikuplja u svemiru i prenosi na Zemlju, kao revolucionarni način na koji iskorištavamo čistu energiju i rešavamo goruća pitanja okoline, nije uopšte daleko. Zapravo, predviđena je već za 2035. godinu.

 
Iako danas možda još uvek zvuči kao naučna fantastika, ako Evropska svemirska agencija (ESA) ostvari svoj plan, Evropu bi jednog dana 2035. godine mogli početi napajati ogromni plutajući solarni paneli koji će kružiti oko Zemlje.
 
Tehnologija je još u fazi preliminarnog testiranja, ali krajnji cilj je lansiranje dvokilometarske solarne svemirske farme koja bi kružila 36.000 kilometara iznad Zemlje i proizvodila solarne energije podjednako kao nuklearna elektrana ili – čak šest miliona solarnih panela na zemlji prenosi eKapija.
 
– Takav projekt bi osigurao da Evropa postane ključni igrač, i potencijalno lider, u međunarodnoj trci prema skalabilnim rešenjima čiste energije za ublažavanje klimatskih promena – stoji u saopštenju ESA-e.
 
 
Prema navodima, 600 satelita isporučivaće 20% Zemljine potrebe energijom, plan je tehnološke kompanije Space Solar.
 
Vest preuzeta sa: https://greennews.rs/evropu-ce-2035-godine-napajati-ogromni-plutajuci-solarni-paneli-koji-ce-kruziti-oko-zemlje/

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.