Skip to content Skip to footer

U Dubaiju otvorena najveća svetska elektrana na koncentrovanu solarnu energiju

Blizu Dubaija, u kojem se održava konferencija COP28 o klimatskim promenama, pušten je u rad solarni energetski kompleks od čak 950 megavata. I ne samo to – osnova ovog hibridnog sistema je dosad najmoćnija elektrana pogonjena koncentrovanom solarnom energijom (CSP). Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, koji se takmiči za titulu najvećeg na svetu, tako je kompletirao svoju četvrtu fazu.

Pedesetak kilometara južno od grada Dubaija, potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija Muhamed bin Rašid el-Maktum svečano je otvorio hibridnu solarnu energanu u sklopu fotonaponskog parka nazvanog upravo po njemu. UAE ima jasnu viziju da se pretvori u jednu od najodrživijih država na svetu, izjavio je.

Četvrta faza se sastoji od najveće elektrane na koncentrovanu solarnu energiju na planeti, od ukupno 700 megavata i 250 megavata fotonaponskog kapaciteta. Zamišljeno je da Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park dostigne pet gigavata. Sada je već na preko 2,6 gigavata, pa je i bez CSP-a među tek nekoliko najmoćnijih na Zemlji.

Celokupni projekat uključuje proizvodnju toplotne energije i zelenog vodonika. Deo koji radi na koncentrovanu solarnu energiju ima rekordno visok solarni toranj i dosad najveći kapacitet za skladištenje toplotne energije, saopštila je dubajska državna uprava za električnu energiju i vodu DEWA. Ona kontroliše 51 odsto zajedničkog projekta koji je realizovao četvrtu fazu. Suvlasnici su saudijski ACWA Power sa 25 procenata, i kineski Silk Road Fund, 24 odsto.

Investicija u četvrtu fazu vredi 4,3 milijarde dolara. CSP segment čine tri celine sa ogledalima paraboličnog oblika, ukupno šeststo megavata, i stomegavatni solarni toranj od 263 metra, navela je DEWA. Dalje, ima rekordni kapacitet skladištenja toplotne energije, 5,9 gigavat-sati, navedeno je u objavi, uz pozivanje na Guiness World Records.

Foto: Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park

Inače, peta faza je već puštena u rad ove godine. Sunčeva svetlost se odbija od heliostata i greje topljenu so.

Dubai je domaćin Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP28. Svečano otvaranje je održano nedugo nakon puštanja u rad solarnog parka AL Dhafra od dva gigavata u Emiratu Abu Dabi.

Parabolična ogledala – heliostati usmeravaju sunčane zrake u žižu na vrhu tornja, gde se pretvaraju u toplotnu energiju. Ta komponenta se sastoji od preko hiljadu cevčica.

Vest preuzeta sa: https://balkangreenenergynews.com/rs/u-dubaiju-otvorena-najveca-svetska-elektrana-na-koncentrovanu-solarnu-energiju/

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.