Skip to content Skip to footer

Vremenske i klimatske informacije od značaja za energetsku tranziciju

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) i Svetska meteorološka organizacija (WMO), objavile su svoj prvi zajednički izveštaj o obnovljivoj energiji i klimatskoj varijabilnosti, koji je javnosti predstavljen na COP28, pozivajući kreatore politika, naučnike i druge zainteresovane strane da razmatraju sinergiju između meteorologije i obnovljive energije.

Izveštaj ističe da su vremenske i klimatske informacije veoma važne kako bi se podstakao neiskorišćeni potencijal u tranziciji na obnovljivu energiju. Primera radi, promene vremenskih uslova mogu da utiču na kapacitet energije vetra, sunca i hidroenergije. Analiza takođe pokazuje i to kako će klimatske promene uticati na snabdevanje i potražnju energije, posebno kada je reč o grejanju i hlađenju.

Ovo je naročito važno, ako se uzme u obzir da se kapacitet obnovljive energije povećava. Štaviše, u 2022. godini, čak 83 odsto novih kapaciteta je bilo obnovljivo, a solarna i energija vetra činili su najveći deo.

 

Uopšteno gledano, podaci pokazuju da oko 40 odsto proizvodnje električne energije u svetu predstavljaju obnovljivi izvori. Ipak, kako bismo ostali na klimatskom putu od 1,5oC, globalni obnovljivi kapaciteti moraju da se utrostruče do 2030. godine.

Zbog ovolikog oslanjanja na obnovljive izvore, koji su ujedno ključni za dekabornizaciju energetskih sistema do 2050. godine, značajno je razumeti kako na njihovu stabilnost utiču vremenski i klimatski uslovi.

Pomoću ovakvih informacija mogao bi da se uspostavi sistem ranog upozoravanja, kako bi se upravljalo energetskim opterećenjima, resursima ali i održavanjem.

Sveobuhvatno i sistematsko prikupljanje i razmena podataka o energiji su od suštinskog značaja za poboljšanje znanja i razumevanja klimatskih varijabilnosti i promena u snabdevanju i potražnji za energijom.

Vest preuzeta sa: https://energetskiportal.rs/vremenske-i-klimatske-informacije-od-znacaja-za-energetsku-tranziciju

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.