Skip to content Skip to footer

Istorija solarnih panela u Srbiji

Korišćenje solarne energije putem solarnih panela ima dugu istoriju, kako globalno, tako i u Srbiji. U Srbiji, primena solarnih panela za proizvodnju električne energije i grejanje vode počela je da se razvija pre nekoliko decenija, ali je postala značajnija tek u poslednjim godinama. Evo pregleda istorije solarnih panela u Srbiji:

  1. Rane faze (1970-e do 1990-ih): U periodu od 1970-ih do 1990-ih godina, Srbija je bila deo bivše Jugoslavije, a solarni paneli su se koristili u malom obimu za grejanje vode i prostora. Ova tehnologija je bila skupa i nedovoljno razvijena za široku primenu.
  2. Početak 21. veka: U ranim godinama 21. veka, postepeno povećanje svesti o obnovljivim izvorima energije i smanjenje troškova solarnih panela dovelo je do veće upotrebe ove tehnologije u Srbiji. Prve solarni panele na krovovima kuća i zgrada počeli su da postavljaju entuzijasti i ekološki svesni pojedinci.
  3. Zakonodavna podrška: 2011. godine, Srbija je donela Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, koji je postavio osnove za razvoj tržišta obnovljive energije, uključujući solarne panele. Ova zakonska regulativa je omogućila povlačenje subvencija i podsticaja za instalaciju solarnih sistema.
  4. Povećanje instalacija: U narednim godinama, broj solarnih instalacija u Srbiji je postepeno rastao. Solarne elektrane su postavljene na krovovima kuća, škola, komercijalnih i industrijskih objekata, kao i na javnim površinama. Ovi sistemi su omogućili proizvodnju čiste energije i smanjenje emisija štetnih gasova.
  5. Razvoj tržišta: Tokom poslednjih godina, tržište solarnih panela u Srbiji je postalo sve zrelije. Povećana konkurencija, tehnološki napredak i pad cena solarnih panela učinili su ovu tehnologiju pristupačnijom i atraktivnijom za domaćinstva i kompanije.
  6. Budućnost solarnih panela u Srbiji: Srbija se sve više okreće obnovljivim izvorima energije, uključujući solarne panele, kako bi smanjila zavisnost od fosilnih goriva i doprinela zaštiti životne sredine. Planovi za razvoj obnovljivih izvora energije uključuju i veću upotrebu solarnih panela kako u domaćinstvima tako i u industriji.

     

Istorija solarnih panela u Srbiji pokazuje kontinuirani rast i razvoj ove tehnologije, sa sve većim brojem instalacija i podrškom države. Očekuje se da će solarni paneli i dalje igrati ključnu ulogu u diversifikaciji energetskog miksa Srbije i smanjenju negativnih uticaja na životnu sredinu u budućnosti

 

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.