Skip to content Skip to footer

Zeleni pristup odlaganju otpada: Solarna energija kao ključna komponenta

Regionalna deponija u Pirotu preduzima korake ka održivijem upravljanju otpadom uz korišćenje zelene energije.

Planira se izgradnja solarnih elektrana na krovu objekta kako bi se smanjila potrošnja električne energije koja je neophodna za rad linije za separaciju otpada.

Solarna elektrana će imati instaliranu snagu od 150 kW i trebalo bi da zadovolji potrebe deponije za električnom energijom, a višak proizvedene energije će biti preusmeren u distributivni sistem.

Projekt obuhvata postavljanje 440 solarnih panela na krovu objekta, koristeći visokoefikasne module i invertore renomiranih proizvođača.

 

 

Proces realizacije projekta zahteva i proširenje priključka za struju, što je prouzrokovalo dodatno prikupljanje dokumentacije i odobrenja.

Planira se i postavljanje punjača za električne automobile kako bi se podržala održiva mobilnost.

Početak gradnje solarnih elektrana očekuje se krajem tekuće ili početkom naredne godine, a cilj je da radovi budu završeni do proleća 2024. godine kako bi se maksimalno iskoristio potencijal sunčeve svetlosti.

Projekat se realizuje u saradnji sa Centrom za energetsku efikasnost i održivi razvoj (CEEFOR), koji već trinaest godina uspešno sprovodi projekte u oblasti obnovljivih izvora energije na Balkanu.

Ova inicijativa predstavlja važan korak ka smanjenju ekološkog uticaja deponije i doprinosi ostvarenju održive budućnosti u Pirotu i šire.

 

 

Vest preuzeta sa: https://greennews.rs/zeleni-pristup-odlaganju-otpada-solarna-energija-kao-kljucna-komponenta

Prijavite se za naš Bilten!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz oblasti zelene energije!


Intuit Mailchimp

SOLAR ZA SVI!

Pirke Solar © All Rights Reserved.